В Добрич беше представена най-мащабната военна възстановка на събития от

...
В Добрич беше представена най-мащабната военна възстановка на събития от
Коментари Харесай

Боевете за Южна Добруджа оживяха в мащабна историческа възстановка в Добрич

В Добрич беше показана най-мащабната военна възстановка на събития от Първата международна война. Тя бе готова от повече от 150 реконструктори от пет страни. Зрителите и гостите бяха върнати 100 години обратно, с цел да видят борбата за града, състояла се в първите дни на септември 1916 година. Старите казарми в Добрич бяха неузнаваеми. На мястото на бурените бяха разположени лагерите на участниците във възстановката. Преди 100 години елементи от Трета българска войска отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с успеха си оказват помощ за освобождението на Южна Добруджа.

 „ За Първи път в България нещата се показват в толкоз реален тип. Има изкопани 300 метра окопи, има ситуирани действителни заграждения от бодлива тел. Бяха включени артилерия и четири картечните гнезда. Отделно над 120 пушки ще стрелят с халосни патрони, ще има цялостен кавалерийски взвод реконструктори с елитни коне ", изясни преди началото на възстановката Добрин Добрев от Военноисторическия клуб „ 46 пехотен добрички полк ”.Във военния фестивал участваха реконструктори от Израел, Русия, Украйна, Латвия и 17 групи от България.

 Специална изненада имаше и за най-малките. Тесе научиха да пълзят като бойци, да хвърлят макетни гранати, а с изключение на това получиха и начални умения по пукотевица и пердах с щик. Кулминацията беше през днешния ден, когато беше пресъздадена и борбата за Добрич.

Инфо: www.btvnovinite.bg

Снимки: УЧИТЕЛИ БГ

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР