В дните преди пълнолуние хората лягат да спят по-късно вечерта

...
В дните преди пълнолуние хората лягат да спят по-късно вечерта
Коментари Харесай

В нощите преди пълнолуние хората си лягат по-късно и спят по-малко

В дните преди пълнолуние хората лягат да спят по-късно вечерта и спят за по-кратки интервали от време. Това се споделя в публикация, оповестена на 27 януари в Science Advances, разказваща за проучване на учени от университета във Вашингтон, Националния университет на Килмс в Аржентина и университета в Йейл. Циклите на съня се двоумят в 29-дневния лунен кръг. Изследователите анализирали всички вариации както във времето на настъпване на съня, по този начин и в продължителността му в градски и селски условия. Те следили в това число и човеци от общности с стеснен достъп до електричество.

Повсеместността на модела изрично удостоверява тезата, че нашите естествени циркадни ритми са някак синхронизирани с етапите на лунния цикъл или са уловени в тях. Достъпът до електричество също въздейства на съня, споделят учените. Живеещите в градовете си лягат по-късно и спят по-малко в сравнение с жителите на селските региони или на бедните квартали, където токът постоянно стопира. Независимо при какви условия живеят обаче, хората лягали най-късно и спяли минимум в интервала трети-пети ден преди пълнолуние.
Екипът удостовери, че вечерите, водещи до пълнолуние - когато участниците са спали минимум и са си лягали най-късно - са изпълнени с повече естествена светлина след здрач: възходящата луна е все по-ярка, до момента в който напредва към пълнолуние, и като цяло изгрява в късния следобяд или рано вечерта, позиционирайки се високо в небето за цялата нощ. При втората половина от етапа на пълнолунието и намаляващата луна също се излъчва ярка светлина, само че в средата на нощта, защото Луната изгрява по-късно вечерта в тези точки от лунния цикъл.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР