В дните преди националния празник на българската писменост и култура

...
В дните преди националния празник на българската писменост и култура
Коментари Харесай

Реставрираха паметника на Кирил и Методий за пръв път след поставянето му през 1972 г. в София

В дните преди националния празник на българската книжовност и просвета 24 май екип от реставратори предприе консервационно-реставрационна интервенция за почистването и отбраната на най-монументалния от паметниците на Светите братя.

Скулптурната комбинация, издигната през 1972 година пред Националната библиотека в София, е дело на скулптора Владимир Гиновски и арх. Иван Иванчев. От слагането му до през днешния ден, монументът не е бил обект на професионална поддръжка – няма данни за консервация и реституция от какъвто и да било тип, оповестяват от пресцентъра на  " Сдружение на фамилния бизнес – България “.

Сдружението инициира събирането на дарения измежду своите членове – уважавани български фамилни компании от разнообразни сектори. За малко време организацията събра нужните средства за финансиране на плана и ангажира реставратори с опит в поддръжката на монументи. Сдружението координира самодейността със притежателя на парцела Областна администрация - област София, Столична община, Министерство на културата и Национална библиотека " Св. св. Кирил и Методий “.

" Сдружение на фамилния бизнес – България “ разпознава като своя задача грижата за опазването на националното завещание и знаците на културната ни памет. Дарителството за реставрацията на паметника е израз на почитта и признателността на нашите членове към непреходното дело на Светите братя “, акцентира адв. Виктор Гугушев, президент на младежката конструкция Следващо потомство на Сдружението.

В рамките на няколко дни в средата на м. май реставрационен екип, воден от статуя Марин Марков, в профил повърхностните отлагания от високите повече от 4 метра фигури, запълни пукнатините в основата на монумента, третира бронзовата отливка за предварителна защита и нанесе защитно покритие.

Символично реставрационният план беше осъществен директно преди националния празник на писмеността и културата 24 май, когато по традиция хиляди признателни българи отрупват паметника с венци и цветя.

Делото на Светите братя Кирил и Методий е вечен народен знак на устрема към култура и развиване. Скулптурната комбинация на равноапостолите в София е най-голямата измежду общо повече от 80 издигнати в България и чужбина, сочи документалната книга " Българските монументи “ на Иван Първанов. Копие на скулптурата е сложено в двора на българското посолство в Рим.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР