В днешното издание на Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов

...
В днешното издание на Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов
Коментари Харесай

Доц. Георги Цветков: Победата на Украйна минава през Крим


В днешното издание на „ Видимо и невидимо: Контрапропаганда “ Калин Манолов беседва с доцент Георги Цветков. Георги Цветков е приключил “Политология ” и “Политически мениджмънт ” в СУ “Св. Климент Охридски ” и “Национална сигурност и защита ” във ВА “Г. С. Раковски ”. През 2014 година пази докторантура на тематика “Формиране на отбранителната политика на Република България (1990-2010) ”, а от началото на 2021 година е и доцент във Военна Академия.

" Аз не считам, че полемиките в Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на типа и размера на помощта за Украйна са добра вест за путин. Нормално е да има такива гласове, чаках ги даже по-рано. Западът не бе квалифициран за такава война, и доста специалисти предупреждаваха за това от години. Но поддръжката за Украйна няма да намалее, тъй като става дума за стратегически въпрос за сигурността. А най-голяма гаранция за тази сигурност е загубата на нападателен потенциал от страна на русия точно в резултат на експанзията й против Украйна. Затова няма да има радикална смяна на позицията нито на Съединените щати, нито на европейските страни ", споделя военният специалист.

По време на контраофанзивата през лятото украинската войска не съумя да си върне окупираните земи, тъй като Украйна не получи задоволително нови системи, танкове бронирани машини и така нататък от обещаната помощ. Новата техника не беше налична, а и не можеше да се създаде толкоз бързо. По тази причина помощта се насочва към други оръжейни системи - бойни самолети, въоръжени с ракетни системи със междинен обхват, профилирани за дейности по обекти от противовъздушната защита на съперника, дронове, в това число и създадени в Украйна, високоточни ракети с задоволителен обхват, които да могат да поразяват обекти, както на територията на Крим, по този начин и на територията на Украйна. " Това все по-често ще се случва. Забраната да се употребява западното оръжие за офанзиви на територията на русия мълчешком падна. "

Украинската войска води доста поредни дейности, с които последователно защитата на русия ерозира. Ново украинско контранастъпление няма да има, до момента в който досегашните дейности не доведат до позитивен резултат. Според военния специалист бойните дейности последователно се придвижват по море, което принуди русия да изтегля черноморския си флот от Севастопол в Новоросийск. " Победата на Украйна в действителност минава през Крим ".

Доц. Цветков показа, че от военна позиция и по отношение на хода на войната, идното гласоподаване в съветската Дума на закон, с който Азовско море се афишира за вътрешен съветски водоем няма необикновен смисъл, т.к. това би направило още по-трудно уреждането на връзките след края на войната.

" Формулата " мир против земя " е доста привлекателна, единствено с уточнението, че не работи. Целта на русия не беше да отмести границата с няколко десетки километра на изток. Целта на русия беше коренна смяна на държавното устройство на Украйна, слагането на власт на марионетен проруски режим. Тази цел не е реализирана, и е единствено въпрос на време русия да разпали нова война, в случай че ѝ се разреши в този момент да си припише някаква победа. Едно съглашение за мир сред русия и Украйна сега неизбежно би трябвало да подари на Кремъл най-малко в действителност окупираната територия, а това, което Русия заявява, че е нейно, е даже повече. Това значи, че путин и всеки като него в бъдеще ще бъде поощрен да прекроява границите с оръжие. На положителната дума на съветския президент не може да се разчита ", безапелационен е специалистът.

Целият диалог на Калин Манолов с доцент Георги Цветков можете да гледате на:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР