В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на

...
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на
Коментари Харесай

Стволовите клетки – резервните части на организма

В днешно време, проучванията за същността, опциите и изгодите на стволовите кафези е една от най- напредничавата и бързо разрастваща се област в медицината. Ненапразно ги назовават „ ремонтния капацитет ” на организма. От 1988г. когато е излекувано дете с рядка хематологична болест, което е жив и здрав възрастен през днешния ден, развиването на тези проучвания стават все по- сполучливи и известни. Говори се даже за развъждане на цели органи за директна трансплантация, което би решило вечно казуса с донорството и съвместимостта с приемника.

За първи път интерес към този неповторим тип кафези се демонстрира през 60те години на предишния век, в Канада, когато учени откриват в костния мозък на възрастните необикновен тип кафези. Те могат на процедура да се развиват във всички типове кръвни кафези – еритроцити, левкоцити, тромбоцити, както и в някои типове, изграждащи доста от органите в човешкия организъм. С времето качеството на тези кафези обаче понижава, поради метода и изискванията на живот, а с постигане на 20тата година броят им – също. Тогава започваме да приказваме за застаряване на организма, т.е. неговите регенериращи функционалности стартират да се изчерпват. Именно от 70те стартира практиката за присаждане на костен мозък, което през днешния ден е добре позната процедура.

Не след дълго се обръща на внимание на пъпната шнур на новороденото, която дружно с плацентата, се счита до тогава само за биологичен боклук, и с изключение на от едно пъпче, спомен от нея не остава. Но учени откриват през 80те, че кръвта, която циркулира в пъпната шнур, е наситена с кафези, чиято функционалност е да създаде всички други кафези в ембриона, съгласно стадия му на развиване – с изключение на кръвните, само че и на всички тъкани и органи. Откритието е революционно и провокира същинска стихия в научните среди. След замразяването на първите стволови кафези от новородено, стартира проучването на капацитета им спрямо тези от костния мозък на възрастен.

И с изключение на преимущества, друго не е намерено.

Те са 100% съвместими с организма, от който за взети

Взимат се безусловно безболезнено и безвредно

По- „ неузрели ” са, развиват повече органи и качеството им не е повлияно от качеството на живот на донора

Има голям късмет за съгласуемост с други членове на фамилията – изключително с братчета и сестри, само че даже и възрастни

Като цяло трансплантациите са надалеч по- сполучливи – едно е на дете да трансплантираш кафези от възрастен, друго е даже противоположното, което е изцяло допустимо.

Първата сполучлива трансплантация е на дете през 1988г., с рядка болест и е изцяло сполучлива. Оттогава в множеството развити страни е процедура при първите минути от раждането да се взимат кафези от пъпната шнур и плацентата на бебето и те да се замразяват. Отделно се построяват публични банки, каквито са кръвните и банките за кърма. Но там съвместимостта не е толкоз висока и процедурата е по- скъпа, поради спомагателните проучвания. Оттогава до момента са направени над 3000 трансплантации, с които са излекувани над 45 разнообразни типове редки, нелечими и скоротечни летални заболявания. Които не са всички техни разновидности, само че са доста доста:

• Хематологични болести – хемофилия, левкемия в ранен етап и други злокачествени заболявания, извести нормално като „ синдром на... ”

• Сърдечни болести – злокачествени формирания, инфаркт и други

• Болест на Паркинсон, Алцхаймер, костно- мозъчна непълнота

• Травми на гръбначния дирек, свързани с спиране на гръбначния мозък, парализи в избрани случаи

• Артити, диабет вид 1, имунни болести, метаболитни нарушавания

Присадени до болната тъкан, те просто се диференцират, разпознавайки я, и се трансформират в здрава тъкан – неврони, кръвни кафези, мозъчни кафези и други. Гаранция за излекуване на 100% никой доктор не е в положение да даде при сходни интервенции на клетъчно равнище, само че присаждането на стволови кафези при рано открити болести, които нормално протичат скоростно и летално, е единствения относително сполучлив метод те да бъдат преодолявани.

Каква е процедурата?

След подадена поръчка, изясняване на процеса, възможни въпроси, се подписва контракт. При раждането идва екип от ангажираната клиника, и едвам след сполучливо раждане, прекратена пъпна шнур и „ родена ” плацента, оглеждането на положението им, стартира процедурата по извличана на кръвта от тях. Тя се придвижва в специфични условия до мястото на заледяване. Там се вършат проучване за наситеността й със стволови кафези. Ако не е задоволителна процедурата се приключва, в случай че е – следва надълбоко заледяване.

Стволовите кафези могат да се употребяват еднократно, при предпочитание, те могат да се разделят на порции, само че това се заплаща в допълнение. Такава процедура към този момент се прави в България и не са малко родителите, които се застраховат по този метод за здравето на поколението си.

За разлика от някои морални въпроси от медицината, извличането и присаждането на стволови кафези не провокира огромни полемики и е може би решение за доста заболявания, които сме привикнали да мислим за нелечими. Едно същинско знамение, което ни припомня за положителните практики и хуманната страна на медицината и ни връща към убеждението, че тя в действителност оказва помощ на хората.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР