В днешно време има много притеснения относно електрическите превозни средства.

...
В днешно време има много притеснения относно електрическите превозни средства.
Коментари Харесай

Задава ли се апокалипсис при електрическите автомобили

В днешно време има доста терзания по отношение на електрическите транспортни средства. Падащите цени - и облагите - изнервят Уолстрийт. Смъртта на технологията за зареждане с акумулатори обаче е мощно пресилена. Истинският проблем на процедура е стопанската система на търсене и предложение.

Търсенето на електрически автомобили в Съединени американски щати нараства, само че има прекалено много коли, ориентирани към същата част от пазара. Тоест предлагането е прекомерно огромно и това натиска цените надолу.

Положителното е, че производителите на коли понижават цените си за електрически автомобили. А измененията в данъчния заем през идната година ще ги трансфорат в същинска " оферта " за потребителите, при изискване че купувачът дава отговор на условията.

През уикенда, стартъпът Lucid, бе следващата компания, която вкара тласък от $7 500 за своя седан Lucid Air Pure със задвижване на всички колела. Компанията е намалявала цените и преди, тъй че ходът не беше изключително неочакван. Цените на всички EV са намалели доста - тази година.

Пионерът при електрическите автомобили - Tesla (TSLA), да вземем за пример, беше първият, който понижи цените, с цел да компенсира съпротивлението на търсенето от възходящите лихвени проценти и намаляващата досегаемост на транспортните средства.

И по-ниските цени помогнаха. Продажбите на електрически транспортни средства с акумулатори или BEV в Съединени американски щати са нарастнали с почти 50% през първите три тримесечия на 2023 година Сега BEV съставляват към 8% от всички продажби на нови коли.

През септември едно ново електромобилно транспортно средство в Съединени американски щати е коствало малко под 51 000 $ приблизително - с към 3 000 $ повече от цената на междинната кола, съгласно доставчика на данни за коли Kelly Blue Book.

През септември преди година междинната цена на покупко-продажбите при електрическите возила беше повече от $65 000, или към $17 000 повече от междинната цена на всички транспортни средства. Както виждаме, разликата сред обичайните и електрическите модели се е стеснила съществено за последните 12 месеца.

Драматичните спадове на цените се отразиха на производителите. Маржовете на облагата на Tesla паднаха с почти 10 процентни пункта на годишна база през третото тримесечие. През октомври компанията регистрира разочароващ начален марж на облага от по-малко от 8%.

Падащи цени и по-слаби от предстоящото продажби на EV във Ford Motor и General Motors, накараха тези обичайни производители на коли да забавят разноските си за EV и да изместят задачите за продажби и облага в бъдещето.

За EV промишлеността " актуалното консенсусно мнение " е, че забавянето на приемането и намаляването на цените са главен проблем, написа анализаторът на Citi Итай Михаели в отчет от понеделник, представен от финансовото издание Barrons.
 Снимка 619347
Източник: iStock

Настроенията за EV " в никакъв случай не са били по-лоши ", добави той, като уточни, че това се отразява на акциите на производителите на коли, доставчиците и фирмите за зареждане на EV.

Акциите на Tesla паднаха с 11% през последните три месеца. Lucid загуби 32%. Ford и GM поевтиняха надлежно с 19% и 20%. Доставчикът на коли Aptiv (APTV) се намали с към 29%, а компанията за зареждане на електрически автомобили ChargePoint (CHPT) беше с 63% надулу. За съпоставяне, за същия интервал S&P 500 и софтуерният Nasdaq Composite бяха надолу с към 3%.

Има няколко казуса в тази ситуация с електрическите автомобили, написа Михаели: " Структурно Съединени американски щати са настроени доста добре за бързо приемане на електрически автомобили с помощта на отправната точка с висока компактност на колите. "

Американските семейства имат няколко коли. Логично е най-малко един от тях да е електрическа. Те са по-евтини за употреба и поддръжка. И могат да се зареждат вкъщи.

Михаели също уточни, че идва повече инфраструктура за зареждане на електрически коли. Решението на доста производители на коли да одобряват щепсела за зареждане на Tesla - компанията на Илон Мъск има най-голямата мрежа от станции за бързо зареждане в цялата страна - ще помогне на всички водачи на EV да се почувстват по този начин, като че ли знаят къде да заредят в краен миг.

Нещо друго, което би трябвало да имате поради: електрическите автомобили са на път да станат още по-евтини, релативно казано. Започвайки от януари, федералният данъчен заем от $7500 може да бъде свален от представителството вместо от купувачите, когато подават налозите си.

Сумите и квалификациите в действителност не се трансформират, само че това прави финансирането на автомобила малко по-лесно и прави целия развой на сравняване на цените по-прост.

Михаели има вяра, че са нужни повече електрически автомобили, а не по-малко. Промишлеността в Съединени американски щати обаче би трябвало да създава верните - по-малко дребни кросоувъри и доста по-атрактивни, налични седани, леки камиони и по-големи SUV. С верния микс Михаели вижда мотив за 15% нахлуване на EV на продажбите на нови коли до 2025 година

Неговото отношение е възходящо към промишлеността. Михаели предлага закупуване на акции на Aptiv, Ford и GM. Той прави оценка акциите на Lucid, Tesla и акциите на ChargePoint Hold. Той към момента не е подготвен да влезе ол-ин във всичко в EV-пространството, само че нещата просто не са толкоз зле, колкото наподобяват.

И други браншове страдат, около проблемите на EV индустрията

Забавеното търсене на електрически транспортни средства не удря единствено автомобилните производители, които ги продават. Това също по този начин оказва въздействие върху фирмите по веригата на доставки, в това число производителите на литий, съставният елемент, употребен за производството на EV акумулатори.

Albemarle (ALB), най-голямата литиева компания в света, регистрира спад на акциите си от близо 7% в понеделник след намаление на оценката на анализатора от UBS, базирайки се на падащите цени на мекия метал.

Анализаторите на UBS намалиха рейтинга си до Неутрален от Купува и понижиха целевата цена на акциите си до $140 от $253.

" При понижените прогнози на UBS за електрически автомобили, растежът на търсенето на литий понижава от 30% на годишна база до 22% през 2024 година и води до свръхпредлагане на литий по-рано от предстоящото ", пишат анализаторът Джошуа Спектър и неговият екип в записка до клиентите.

Albemarle неотдавна понижи насоките си за цялата 2023 година, базирайки се на понижаващите се цени на лития, защото търсенето в Съединени американски щати и Европа се чака да отслабне.

" Нашите чисти продажби са нарастнали с 10% през третото тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година. Коригираната EBITDA обаче беше намаляла заради по-меките пазарни цени на лития ", сподели Кент Мастърс, основен изпълнителен шеф на Albemarle, по време на последното позвъняване за приходите на компанията.

" Докато Съединени американски щати и Европа съставляват единствено към една трета от общото произвеждане на EV през 23 и 24 година, в кратковременен проект виждаме евентуални провокации за растежа на EV в тези райони, свързани с икономическата уязвимост и по-високите лихвени проценти ", добави Мастърс.

Акциите на компанията за литиева технология Livent (LTHM) също са в низходяща наклонност, спадайки с 24% досега.

" От страна на търсенето можем да забележим, че покупателната интензивност на клиентите за литий през третото тримесечие е била по-слаба от това, което демонстрират знаците за търсене на крайния пазар ", сподели Пол Грейвс, основен изпълнителен шеф на Livent, по време на неотдавнашния диалог за облагите на компанията.

За разлика от петрола, златото или всяка друга съществена стока, литият не се търгува интензивно на огромни интернационалните тържища. Материалът се продава по контракти и изискванията нормално не се разгласяват.

Спот пазарът в Китай обаче демонстрира, че цените на лития са намалели с към 50% по отношение на равнищата си през юни, като неотдавна се движеха под 20 000 $ за звук. Спадът е внезапен контрастност от преди година, когато цените на сериозния метал, приближаващ от Китай, надвишиха 70 000 $ за звук.

Albemarle споделя, че има ценови прагове за 80% от своите контракти, които компанията не разкрива. Те са предопределени да защитят интервенциите и да оказват помощ за ограничение на негативната страна на падащите цени.

Анализаторите на UBS акцентират, че " не е ясно 1) къде ще стартират тези равнища и 2) дали ще устоят при нескончаем спад ".

Цените на лития падат в това време американските наследени автомобилни производители Ford (F) и GM (GM) и Tesla (TSLA) предизвестяват за намаляване на търсенето в пространството на EV, защото разноските за финансиране са по-скъпи.

През октомври GM съобщи, че ще отсрочи експанзията на EV камиони, отбелязвайки " разрастващото се търсене на EV " като съществена причина. Ford също по този начин сподели, че купувачите на EV в Съединени американски щати " не желаят да заплащат награди за [EV] спрямо бензинови или хибридни транспортни средства, което внезапно понижава цените на EV и рентабилността. "

Дори Tesla натисна бутона за пауза при построяването на идната си Gigafactory в Мексико заради опасения по отношение на световните стопански условия, които понижават търсенето.

" Притеснявам се от средата с високи лихвени проценти, в която се намираме ", сподели Мъск по време на последното позвъняване за приходите на компанията. " Просто не мога да подчертая задоволително какъв брой значима е цената... Трябва да създадем нашите артикули по-достъпни, с цел да могат хората да ги купуват. "

Ревизираната вероятност за бранша кара производителите на акумулатори да купуват по-малко литий за своите EV акумулатори.

Доставчикът на Tesla Panasonic неотдавна понижи производството на автомобилни акумулатори в Япония и намали прогнозата си за годишна облага.

Не всички са толкоз мечи настроени на пазара. Анализаторът на Morningstar Сет Голдщайн омаловажи терзанията по отношение на свръхпредлагането на литий и сподели, че акциите на Albemarle са подценени.

" Смятаме, че пазарът е угрижен, че спот цените на лития ще паднат още повече до края на 2023 година и през 2024 година заради опасения за свръхпредлагане ", написа Голдщайн. "

" С повишаването на търсенето виждаме връщане на литий към структурно дефицит през 2024 година, което води до по-високи цени ", добави той.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР