В днешния свят скоростта играе огромна роля. Във всичко. В

...
В днешния свят скоростта играе огромна роля. Във всичко. В
Коментари Харесай

Александър Дугин: Дромократията. Скоростта като власт

В днешния свят скоростта играе голяма роля. Във всичко. В хода на СВО установихме, че във войната - в актуалната война - това е един от основните фактори. Много, доста, съвсем всичко зависи от това какъв брой скоро можете да получите разследващи данни, да ги докладвате на командването на огневата част и да вземете решение за удар, както и бързо да измененията мястото, където преди малко те са били ситуирани средствата за пукотевица. Оттук и колосалната роля на БПЛА и безпилотните летателни апарати, сателитните връзки, времето за предаване на координатите на съперника, подвижността на бойните единици, както и скоростта на предаване на заповедите на изпълнителя. Очевидно това не беше взето поради в хода на подготовката за СВО и в този момент би трябвало да наваксаме пропуснатото време в сериозни условия.

По същия метод подценихме зависимостта от Запада в региона на цифровите технологии, чиповете и високопрецизното произвеждане. Подготовката за фронтална борба с НАТО и в същото време разчитането на софтуерни детайли, създадени и създадени или в страни от НАТО, или на територията на страни, подвластни от Запада, не е доказателство за огромен разсъдък.

Но в този момент не става въпрос за зависимостта от Запада, а за фактора скорост. Френският мъдрец Пол Вирилио, който изследва смисъла на скоростта за актуалната техническа цивилизация, предлага специфичен термин - дромокрация. От гръцките " дромос " (бързина) и " кратос " (мощ, сила).

Теорията на Вирило се основава на изказванието, че в новите цивилизационни условия победител не е този, който е по-силен, по-умен, по-екипиран, а този, който е по-бърз. Скоростта е всичко. Оттук и желанието да се усили скоростта на процесорите по всевъзможен метод и надлежно всички цифрови интервенции. Именно върху това през днешния ден е ориентирана техническата новаторска мисъл. Всички се състезават в експедитивност.

Съвременният свят е битка за ускоряване. И този, който е по-бърз, получава основната премия - мощ. Във всичките му сетива и измерения – политически, военни, софтуерни, стопански, културни.

В същото време информацията е най-ценното в структурата на дромокрацията. Именно скоростта на трансфер на информация е съответен израз на силата. Това се отнася както за действието на международния продан, по този начин и за воденето на военни дейности. Този, който е съумял да направи нещо по-бързо, получава цялостна власт над този, който се е поколебал.

В същото време дромокрацията като умишлено определена тактика, т.е. опит за доминиране на времето като такова, може да докара до странни резултати.

Факторът бъдеще влиза в деяние. Оттук и феноменът на фючърсните транзакции и обвързваните с тях хедж фондове, както и други финансови механизми от сходен темперамент, при които главните транзакции се правят с това, което към момента не битува.

Идеалът на медийната дромокрация би бил първи да оповестят за събитие, което към момента не се е случило, само че което е доста евентуално да се случи. Това не е просто фалшификат, това е работа с региона на вероятните, евентуалните, пробабилистките способи.

Ако приемем едно евентуално бъдещо събитие като събитие, което към този момент се е случило, ще спечелим време, което значи, че ще спечелим мощ. Друго нещо е, че това може и да не се случи. Да, и това е допустимо, само че от време на време неспазването на упованията не е сериозно, а противоположното, доказаната прогноза, авансово призната като приключен факт, дава големи преимущества.

Това е същността на дромокрацията: детайлът на времето не е доста елементарен и този, който успее да го покори, получава цялостна световна власт.

С развиването на свръхскоростите самата действителност се изкривява и в нея стартират да работят законите на некласическата физика – планувани в теорията на относителността на Айнщайн и в още по-голяма степен в квантовата физика. Ограничаването на скоростите трансформира физическите закони. И точно в тази област, съгласно Вирило, през днешния ден се разиграва планетарната битка за власт.

Подобни теории се срещат и в една по-приложна и по-малко философска област – в теорията за мрежоцентричните войни. А с тъкмо такава мрежово-центрична война се сблъскахме по време на СВО в Украйна.

Основната характерност на такава война е скоростта на предаване на информация сред обособените елементи и командните центрове. За да създадат това, бойците и другите бойни единици са оборудвани с голям брой друго насочени камери и други датчици, информацията от които се събира в една точка. Тук се прибавят данни от хеликоптери, БПЛА (безпилотни летателни апарати) и спътници. Те са интегрирани непосредствено с бойни и огневи елементи.

И такава цялостна мрежова интеграция обезпечава най-важното преимущество - преимуществото в скоростта. Така работят и системите HIMARS, и тактиката на мобилните групи, и ДРГ (диверсионно-разузнавателни групи). За това са употребявани и сателитни връзки на Starlink.

Теориите за мрежово-центричната война признават, че скоростта на взимане на решения постоянно идва за сметка на тяхната аргументация. Има доста неверни калкулации. Но в случай че действате бързо, даже и да извършите неточност, постоянно има време да я поправите.

Тук се употребява правилото на хакерския хак или DoS офанзива - главното е да кълвете цялото местонахождение на вражеските войски, търсейки недостатъци, задна врата. Загубите могат да бъдат много, само че резултатите, в случай че са сполучливи, са доста обилни.

Освен това, мрежоцентричните войни, като техен неразлъчен съставен елемент, включват отворени канали за информация - на първо място обществените мрежи. Те не просто съпътстват воденето на военните дейности, като, несъмнено, оповестяват единствено това, което е печелившо, и това, което не е печелившо, скривайки или изкривявайки до неразбираемост, само че също по този начин оперират с вероятностно бъдеще. Отново правилото на дромокрацията.

Това, което през днешния ден възприемаме като имитации, не е нищо повече от сондиране и изкуствено стимулиране на допустимо бъдеще. Много имитации се оказват празни, какъв брой постоянно са напразни опитите да се пробие отбраната по време на хакване, само че понякога те доближават задачата - и тогава системата може да бъде хваната и победена.

Дромокрацията в политическата сфера ви разрешава да се отклоните от твърдите идеологически правила. В самия Запад, да вземем за пример, расизмът и нацизмът, меко казано, не се предизвикват намерено. Но в тази ситуация с Украйна и някои други общества, готови да пазят геополитическите ползи на Запада, се прави изключение. Там процъфтява антируският нацизъм, русофобията, само че на самия Запад не виждат това, изкусно го заобикалят.

Факт е, че за бързото създаване на нация там, където тя в никакъв случай не е съществувала, и при съществуване на всъщност два народа на една и съща територия, просто не може без шовинизъм. А с цел да стане това допустимо най-бързо, са нужни точно крайни форми – до прям нацизъм и расизъм. И това още веднъж е въпрос на дромокрация.

Необходимо е бързо да се сътвори симулакрум на нация. За това се приема радикална идеология, всевъзможни облици и легенди за личната изключителност, даже и най-нелепите, и всичко това бързо се оживява (с цялостен надзор върху осведомителната сфера, вследствие на това западните общества просто не виждат това).

След това идва също толкоз ускорената агитация на тези хрумвания, които нямат нищо общо със западната демократична народна власт. След това естествено следва война и агресорите са показани като жертви, а спасителите са палачи.

Основното нещо е да контролирате информацията. И в случай че всичко върви по проекта на глобалистите, то следва бързо разрешаване, а по-късно също толкоз бързо се прочистват и самите неонацистки структури. Почти същото видяхме в Хърватия по време на разпадането на Югославия. Първо Западът оказва помощ на хърватските нацисти - неоусташите - и ги въоръжава против сърбите, а по-късно ги чисти самичък, с цел да не останат следи. Най-важното е да вършиме всичко доста, доста бързо. Неонацизмът бързо се появи, бързо извърши ролята си, бързо изчезна. И все едно в никакъв случай не се е случвало.

Това е тайната на Зеленски. Меркуриалният комик като водач не е определен инцидентно. Неговата душeвност е непостоянна и склонна към бързи промени. Идеален политик за ликвидно общество. Сега споделя и прави едно, в различен миг е напълно друго. И никой не помни какво се е случило преди секунда, защото скоростта на осведомителния поток непрестанно пораства.

А на този декор по какъв начин изглеждаме ние самите? След като започнахме да действаме бързо, уверено и съвсем непринудено (първата фаза на СВО), последваха големи триумфи. Почти половината Украйна бе под наш надзор.

Щом започнахме да забавяме хода на интервенцията, самодейността стартира да минава към съперника. Тогава се оказа, че не сме взели поради вярно мрежово-центричната природа на актуалните войни, законите на дромокрацията. Веднага щом заехме реактивна позиция, преминахме в защита и отбрана, пропускайки скоростния фактор.

Да, украинските победи са най-вече виртуални, само че в свят, където опашката размахва кучето, където съвсем всичко е виртуално (включително финанси, услуги, информация и т.н.), това надали е задоволително. Анекдотът за това по какъв начин двама съветски парашутисти на руините на Вашингтон се оплакват, че „ загубихме осведомителната война “ е комичен, само че двузначен.

Това също е нещо виртуално, опит за вероятностно шифроване на бъдещето. Когато става въпрос за инспекция на действителността, не всичко, уви, върви толкоз безпрепятствено. Тук е належащо или да се срине цялата дромокрация, виртуалността, цялата мрежово-центрична постмодерност, т.е. цялата модерност и целия вектор на развиване на актуалния Запад (но по какъв начин да стане това едновременно?), или да се одобри - въпреки и отчасти - разпоредбите на врага, т.е. да ускорим себе си.

Въпросът дали ние, руснаците, можем да навлезем в царството на дромокрацията и да се научим по какъв начин да печелим мрежови (включително осведомителни!) войни, не е абстракция. От това директно зависи нашата Победа.

За да създадем това, би трябвало на първо място да разберем - по съветски, патриотично - природата на времето. Колко постепенно разбираме всичко, с какво забавяне и какъв брой още по-бавно го прилагаме на процедура - наподобява даже опровергава поговорката, че " руснаците се впрягат дълго, само че карат бързо. " Сега моментът е подобен, че в случай че не вървим доста бързо, обстановката може да стане доста рискова.

Ще го създадем по-бързо, ще го оправим по-бързо. Нямам поради оборудването на нашите бойци с мрежови атрибути, ускорение на процеса на командване и въвеждане на ефикасни средства за отбрана на информацията. Но това е просто належащо, с цел да сте на равнище с добре оборудван зложелател.

И още: в случай че след спекулациите на " Военторг " с цената на минималната униформа за мобилизираните не последва незабавно бърза вълна от директни репресии от управляващите, това е доста неприятен знак. Някой от властта си фантазира, че още се впрягаме, въпреки че към този момент препускаме на цялостни обороти. Трябва незабавно да се мисли за това. В противоположен случай може да се окаже, че бързаме, меко казано... Малко и не там.

Дромокрацията не е смешка. Не става въпрос за изпреварване на Запада. Той би трябвало да бъде нокаутиран в придвижване в шеметната си горделивост, само че за това ние самите би трябвало да действаме стремително. И свястно. Русия към този момент няма нито право, нито време да дреме и да е летаргична.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР