В днешния си брой вестник 24 часа“ за пореден път

...
В днешния си брой вестник 24 часа“ за пореден път
Коментари Харесай

Румен Радев обвини вестник 24 часа в `поредна лъжа и манипулация

В днешния си брой вестник „ 24 часа “ за следващ път сервира манипулативно погрешна информация за дейностите и думите на президента Румен Радев.
В обявата, озаглавена „ Радев събирал съсловни организации за нов основен прокурор, тъй като процедурата е затворена във Висшия правосъден съвет “, вестник „ 24 часа “ съчинява несъстоял се разговор и приписва думи на президента, които той не е изрекъл , пишат в свое право на отговор от прессекретариата на президента.
С подзаглавието на материала „ Неправителственият бранш изиска, когато президентът отка з ва предопределение, да е с претекстове. Той: Няма да го направя! “, вестник „ 24 часа “ основава и тиражира измислена вест , обвързвана с президента Румен Радев. Публикацията няма създател, а е подписана от „ 24 часа “.
Обръщам внимание, като прецизирам за редакцията на вестника, че по време на извършената по самодейност на президента кръгла маса, отдадена на критериите за избора на идващия основен прокурор, представителят на Инициатива „ Правосъдие за всеки “ Емил Димитров декларира, че „ институцията и личността на президента със своя престиж биха могли да оказват помощ за институционалното доверие в прокуратурата, в случай че президентът в деня на подписването на указа, се обърне към жителите, към нас, и съобщи своята увереност, че от всички професионално готови и положителни претенденти, този претендент, който предлагаме и за който ще подпиша указа за неговото назначение, той е най-моралният, политически самостоятелен и честен на 100 % “. Емил Димитров приканва президента да не подписва указа, в случай че не може да направи сходно обществено изказване за някой от номинираните претенденти.
В отговор на отправения апел, президентът декларира: „ Ако предизвиквате гражданско съдружие на необятна платформа, което да внесе, знаете, че нямам законодателна самодейност, само че да стане по този начин, че президентът еднолично да избира основен прокурор, тогава аз ще изляза и ще се обърна (*към обществото) и ще кажа: „ Това е индивидът “.
Но отговорност на други аз няма да нося – аз мога да ги спра един път, мога и да ги пусна. Но тук доста тъкмо беше издигнат въпросът за груповата безнаказаност. Тя не е заболяване единствено на правосъдната система, тя е общонационална „ болест “. Много пъти съм приказвал на тази тематика – удобната й среда е най-много в Народното събрание.
България би трябвало да върви към вдишване на повече еднолична отговорност – този, който има упоритостта да ръководи и да управлява процесите във всяка една област, би трябвало да е подготвен да носи персонална отговорност и законите би трябвало по този начин да се трансформират, че да е ясна тази персонална отговорност… “.
Това е разговор, провел се пред всички участници в полемиката, която беше открита и за медиите. Не става въпрос за отвод на президента да се стимулира, в случай че не подпише декрет, а за носене на персонална и институционална отговорност от всеки участник в процедурата по номиниране и назначение на основния прокурор.
Изпращам това опровергаване обществено, защото в прорез с нормите на Етичния кодекс на българските медии, към който се е включил и вестник „ 24 часа “, ежедневникът рядко съумява да разгласява на задоволително видимо място опроверженията на президентската институция. През последните две години в нито един случай вестникът не е разгласил правото ни на отговор, на същата страница, на която е била оповестена и оспорена обява.
Напомням и че Етичният кодекс на българските медии стартира с заричане за „ даване на достоверна информация на обществото “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР