В днешния епизод на здравното предаване „Код здраве” Радина Василева

...
В днешния епизод на здравното предаване „Код здраве” Радина Василева
Коментари Харесай

Код здраве: Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи

В днешния епизод на здравното предаване „ Код здраве” Радина Василева се среща с две млади дами, които лекуват без престилки, инсталация или лекарства. Вместо това ползват силата на усмивката и положителната дума. Те са Ива Лапатова и Янита Кирова, познати измежду малчуганите, минали през някои от най-големите столични лечебни заведения, като доктор Куку и доктор Пипи. Двете са усвоили един необичаен гений – да възстановяват усмивките на страдащите в моменти, в които на никого не му е до смях.

От 2016 година те основават „ Смешната амбулатория на доктор Куку и доктор Пипи” и оттогава до през днешния ден са се срещнали с доста малчугани, които са настанени в лечебно заведение по куп разнообразни аргументи. Едни от тях са минали интервенция и се възвръщат, на други им следва, трети просто имат потребност от малко утешение за рутинни процедури като взимане на кръв да вземем за пример. В момента Ива и Янита посещават най-малко по ведвъж седмично лечебните заведения УМБАЛСМ „ Пирогов”, Националната кардиологична болница, Токуда и Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания - проф. доктор Иван Митев.



Снимка@Христо Русев

По думите им най-често хората в лечебните заведения ги питат „ за рожден ден ли идвате” като ги видят с типичните за всеки смешник червени носове и шарени облекла. „ Истината е обаче, че ние оказваме помощ доста за понижаване напрежението измежду малчуганите, на медицинския личен състав да си свърши работата по-леко, от време на време даже успокояваме и самите родители. С обич всичко става по-добре, това е нашата роля. А методът ни е самостоятелен към всяко дете, не ги събираме, с цел да им изнасяме представления, както е в театъра например”, споделят те. И се надяват, че един ден в близкото бъдеще специалността медицински смешник ще бъде необятно публикувана.

Какво още вършат двете млади дами, от какво най-вече се опасяват децата и по какъв начин да действаме в обстановки, в които се опасяват от непознатото, асоциирайки го с болежка – вижте в идващото видео:

Кои са днешните ни посетители в резюме:



Снимка@Христо Русев

Ива Лапатова е медицински смешник, мим, режисьор. Започва своите театрални изяви от 4-годишна. През 2016 година приключва НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ компетентност Театър на движението-Пантомима, а през 2017 година пази магистърска степен в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ в Благоевград, компетентност Хореографка Режисура. През 2015 година минава през едногодишно образование за медицински клоуни в УМБАЛСМ „ Пирогов” с наставник Николай Николаев - Бате Николай (д-р Коко от Клиника по смехо и психотерапия). В момента следва докторантура компетентност Хореография. Владее разнообразни театрални средства и техники като слово, клоунада, махленски спектакъл, актуален танц и други Член е на Съюза на артистите в България и НЧ „ Алеко Константинов 1897 “.Управител е на „ Арт-Метаморфози “ ООД и изпълнителен шеф на Сдружение „ Метаморфози “.

Янита Кирова е медицински смешник, мим, режисьор. Управител е на „ Арт-Метаморфози “ ООД и ръководител на Сдружение „ Метаморфози “. Завършва бакалавърска степен по Туризъм през 2008 година и магистратура по Културен туризъм през 2011 година в СУ “Св. Климент Охридски”. Същата година е призната в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, където през 2016 година приключва компетентност Театър на движението-Пантомима. Има приключен мим-стаж “Телата-поети”, воден от Герасим Дишлиев - възпитаник на Марсел Марсо, както и майсторски клас по актьорско майсторство, воден от Акексис Флойд - Carnegie Mellon University, Pittsburgh, PA, USA, School of Drama. Също като Ива през 2015 година минава през едногодишно образование за медицински клоуни в УМБАЛСМ „ Пирогов” с наставник Николай Николаев - Бате Николай (д-р Коко от Клиника по смехо и психотерапия). През 2016 година приключва едногодишна обучителна и тренинг стратегия в региона на актуалния танц, създадена от Derida Dance Center. Преподава спектакъл и арт-терапия на хора с психологични разстройства в Център по психологично здраве „ Проф. Н. Шипковенски “, гр. София. Член е на Съюз на артистите в България и НЧ „ Алеко Константинов 1897 “. В момента е докторант в ИБЦТ към Българска академия на науките.

Гардероб на водещата:



Ако тази тематика ви е била забавна, само че и потребна – абонирайте се за „ Код здраве “ в
iTunes
Spotify
Гугъл Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР