В динамиката на Комисията тя сега е по-изложена на риск,

...
В динамиката на Комисията тя сега е по-изложена на риск,
Коментари Харесай

Защо изглежда, че екипът на Фон дер Лайен започва да се разпада

" В динамичността на Комисията тя в този момент е по-изложена на риск, от когато и да било ", съобщи почитан политически консултант, приказвал при изискване за анонимност. По думите му в миг, когато основните ѝ заместници напущат, има заплаха да се окаже, че Фон дер Лайен " увисва ".

След 11 месеца в Европейски Съюз ще се произведат избори, на които ще бъдат определени над 700 членове на Народното събрание на блока . След този избор ще бъде назначена нова изпълнителна власт - авторитетната Европейска комисия - и надлежно нов ръководител, който да размени Фон дер Лайен. Но до момента в който тя не е казвала дали ще се кандидатира още веднъж за председателския пост, мнозина от членовете на нейната Комисия не чакат, с цел да схванат. През последните няколко седмици се наблюдаваше вълна от напускания, в това число в най-висшите редици.

Франс Тимерманс, който се размина с ролята на ръководител на Комисията през 2019 година, само че в този момент е изпълнителен заместник-председател, разгласи, че желае да се кандидатира за министър председател на Нидерландия след рухването на държавното управление на Марк Рюте.

Маргрете Вестагер, различен от заместниците на Фон дер Лайен, се кандидатира за поста на началник на Европейската капиталова банка , който ще се освободи в края на годината. Фон дер Лайен изпрати писмо на датския комисар, в което с много студен звук я предизвести да заобикаля всевъзможни спорове на ползи. Ако получи поддръжката на европейските финансови министри, Вестагер ще напусне Комисията тази есен. Ако не успее, това може да докара до неуместни последни месеци в Комисията, където тя ще би трябвало да продължи да работи, макар че шефката ѝ знае, че е желала да напусне.

Комисарят на Европейски Съюз по нововъведенията и научните проучвания Мария Габриел към този момент напусна. Тя се върна в България, с цел да поеме ролята на министър на външните работи.

Други също гледат към живота отвън Брюксел. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски прекарва много време в родната си Полша, което съгласно критиците му пречи да извършва отговорностите си в Европейски Съюз.

В някои връзки битката за постове е естествена част от последната година на всяко политическо ръководство, защото хората се насочват към идната стъпка в кариерата си, разяснява сп. " Политико ".

Говорител на Европейската комисия отхвърли концепцията, че поредицата от напускания подкопава престижа на Фон дер Лайен. " Това са двама изпълнителни заместник-председатели, които завършват втория си мандат като комисари ", сподели представителят, визирайки Вестагер и Тимерманс. " Всъщност удостоверение за работата им като комисари е фактът, че в този момент те са кандидати за висши длъжности в Европейски Съюз и във вътрешната политика ", добави той.

И въпреки всичко това не изяснява изцяло за какво Комисията на Фон дер Лайен се фрагментира.

За това може би е отговорен и нейният жанр на управление. По множеството индикатори мандатът й е сполучлив. Тя усъвършенства престижа на Европейската комисия в интернационален проект, частично като разви близки работни връзки с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Урсула фон дер Лайен " евентуално е най-влиятелният началник на Комисията след Жак Делор ", сподели Дезмънд Динан, професор в учебното заведение по обществена политика " Джордж Мейсън ". " Тя реализира резултати ", добави той.

Въпреки това още през цялото време нейният жанр на ръководство нервира някои от сътрудниците ѝ. Докато тя придобиваше интернационален престиж, ръководейки отговора на Европейски Съюз на войната в Украйна, самите характерности, поради които я американците я харесват - праволинеен, централизиран метод към вземането на решения - отчуждават личните ѝ комисари в Брюксел. Тя взема решения при закрити врата, единствено с дребен кръг от съветници. Комисарите постоянно се усещат изолирани, даже когато въпросната политика визира директно техните пълномощия.

" Именно тук изплува казусът, че тя не е била министър-председател преди този момент ", сподели чиновник на Европейската комисия, приказвал при изискване за анонимност. " Всеки, който е управлявал държавно управление, знае, че би трябвало да привличаш хора - да се консултираш, да правиш отстъпки. " Жан-Клод Юнкер, нейният предходник, " беше занаятчия на това ", добави служителят. " Фон дер Лайен не е. "

Друг чиновник, също приказвал при изискване за анонимност, е склонен, че нейният жанр се трансформира в проблем. " Тя не въплъщава колегиалността. По толкоз доста тематики комисарите научават неща от медиите. Хората имат възприятието, че тя прави свои лични неща - не, че те са безусловно неприятни - само че че тя не предизвиква полемиките или дебатите. "

Според някои наблюдаващи казусът на Фон дер Лайен е, че тя не схваща добре личните си комисари и не е съумяла да образува координиран екип. Комисарите " в никакъв случай не са били обединени от набор от полезности - центърът на тежестта не е бил добре избран ", сподели Алберто Алемано, професор по право на Европейски Съюз във Висшето комерсиално учебно заведение в Париж.

В основата на безпокойствата в Комисията е мълчанието на Фон дер Лайен за личните ѝ проекти. Нейната кандидатура за втори мандат отпред на Комисията е необятно обсъждана и тя има поддръжката на личното си държавно управление в Берлин. Фон дер Лайен обаче е свързвана и с ролята на общоприет секретар на НАТО, която би трябвало да се освободи, когато през октомври 2024 година изтече (многократно удължаваният) мандат на Йенс Столтенберг.

Други наблюдаващи показват, че се натрупват много проблеми за индивида, който ще управлява Комисията през идващия мандат. Огромното предизвикателство на процеса по присъединението на Украйна към блока - концепция, която Фон дер Лайен поддържа - е едно от тях. Управлението на договарянията за идващия бюджет на Европейски Съюз е друго съществено предизвикателство.

Ако желае да се кандидатира още веднъж, тя най-вероятно ще би трябвало да се включи в акцията с поддръжката на Европейската национална партия (ЕНП). Някои от членовете на нейната партия обаче са обезпокоени. " Не знаем какво по дяволите ще се случи ", сподели представител от ЕНП, приказвал при изискване за анонимност. " А ние би трябвало да знаем ", посочи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР