В дейностите по проект „България-Норвегия пеят!”беше предвиден Workshop в Осло,

...
В дейностите по проект „България-Норвегия пеят!”беше предвиден Workshop в Осло,
Коментари Харесай

Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов

В дейностите по план „ България-Норвегия пеят!”беше очакван Workshop в Осло, който се организира от 3 до 6 май 2022 година В него взеха присъединяване: диригент на „ Детски хор на БНР “ – Михаела Котева, диригент на хор „ Бодра Смяна “ към НДД Александър Кочков, диригент на Детски хор „ Орфей” при Оперативна програма „ Младежки център” гр. ХасковоЕлена Цветкова, диригент на „ Пловдивските момчета и младежи” към ЦПРЛ ОДК гр. Пловдив Борислава Благоева, диригент и композитор Отец Кирил Попов.

Неговите творби са включени в репертоара на хоровете от България и Норвегия, които ще бъдат изпълнявани по време на лятното пътуващо турне по разнообразни градове в България. С тях участва и координаторът на плана за България Албена Тонева. Целта на уъркшопа беше срещи с норвежки сътрудници, посещаване на подготовки, за обмяна на опит в региона на хорово и музикално творчество на Норвегия и България с съществена тематика „ Детската норвежка песен”.

Екипът от специалисти беше посрещнат от координатора от Норвежка страна Фроде Барт, който показа забавна и богата стратегия, обвързвана с дейностите по плана.

Още на 3 май нашите представители участваха на подготовка на главния хор на Ruseløkka skole в Осло. Екипът беше впечатлен от високото артистично равнище на музикалния хор на норвежките девойки с диригент Anne Karin Sundal Ask. Новостите, които се виждаха, са по-различното звукоивличане, невероятния музикантски метод към хористите /10 – 17 годишна възраст/.

Изпълненията са акапела и диригентът споделя, че не употребява пиано при проучване на песните и по време на подготовки. Стилът на музиката им сплотява в едно – новаторството и доразвива обичайното културно и фолклорно певческо завещание на Норвегия.

Втората среща на екипа е с Камерен хор Majorstua с диригент Øystein Fevang. В състава пеят 34 опитни хористи.

Българските експерти чуха огромно многообразие от гласове, които споделят ентусиазма за основаване на музика - най-вече класическата, само че също по този начин национални мелодии и джаз. Диригентът Øystein Fevang, който в същото време е диригент на Филхармоничния Хор на Осло, показва висок професионализъм и извънредно фино светоусещане за музициране.

По време на подготовката, под управлението на диригента – композитор Отец Кирил Попов, хористите разучиха неговата авторска ария „ Тело Христово” и тя прозвуча прелестно в далечното от България място.

На 4 май, програмата на уъркшопа е още по-наситена и градивна. Българите участват на подготовка на КОРК /оркестътът на Норвегия/ в зала – студио на Норвежкото радио и телевизия и слушат подготовка на Концерт за виолончело от Дворжак.

Гостът, жена – диригент от Тайван, солистът и оркестърът от 54 души доставят голяма приятност с невероятните осъществявания и на други композиции от американски създатели. Плътният тон на оркестровия отбор и вдъхновяващата сила, която се излъчваше от сцената, не на последно място дисциплината и професионализмът на музикантите, оставят незабравимо усещане и мощни страсти в сърцата на българския екип.

Денят продължава с посещаване на Foss High School - учебно заведение за образование на деца по музика, танци и драма в Осло. Следва запознанство с диригента на учебния хор Pål Rullestad и наличие на подготовка на над 50 възпитаници – хористи, които приготвят репертоар за довеждане докрай на образователната година. Децата извършват, както обичайната музика с въздействие от норвежкия фолклор, по този начин и поп, и авторски песни на възпитаници от хора.

Норвежкият диригент Pål Rullestad ще дойде лятото в България за една от дейностите по план „ България и Норвегия пеят! “, а точно – летния хоров камп на Приморско.

Вечерта приключва с посещаване на подготовка на Малер Симфония № 3в концертната зала на филхармонията в Осло. За екипа беше чест да се допрян до едно от най-великите творби на композитор на 20-ти век.

На 5 май програмата включва посещаване на Frognerparken, в който могат да се видят изумителните фигури и скулптурни ансамбли на великия норвежки ваятел Вигеланд.

Уъркшопът в Осло приключва с наличие на подготовка на Хор Con Amore в зала на територията на църквата Nordberg. Там се изявиха четириматастуденти - ръководени от огромните диригенти Нина Карлсен и Фредрик Отестад /ръководители на най-големия Хор на момчетата в Осло/.

Като резюме екипът споделя, че визитата в Осло мина доста сполучливо и ползотворно за всички. Диригентите са безапелационни: „ Безценен е опитът, който споделихме. Музикалният продан, информацията, дружеските и партньорски връзки, които установихме са здрава основа за бъдещите ни взаимни действия и изяви. “

ПроектBGCULTURE-2.001-0029 „ България – Норвегия пеят! “

Финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство2014-2021 година

Програма PA14 „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР