В детското отделение на областната болница Д-р Иван Селимински в

...
В детското отделение на областната болница Д-р Иван Селимински в
Коментари Харесай

ДАЗД откри нарушения в МБАЛ-Сливен заради вързаното за леглото бебе

В детското поделение на регионалната болница " Д-р Иван Селимински " в Сливен е нарушено правото за протекция на детето, е заключението от инспекцията на Държавната организация за протекция на детето във връзка случая с вързаните ръце на бебе без компаньон, оставено за лекуване в лечебното заведение. Това оповестяват в писмо от ДАЗД до Мария Брестничка, шеф в Национална мрежа за децата.
Още по темата
За премахване на установените при инспекцията пропуски и нарушавания на шефа на лечебното заведение е връчено наложително наставление с методически инструкции и рекомендации, с които се цели възстановяване на грижата за пациентите в детското поделение и недопускане на нечовешко отнасяне на децата, написа още в отговора до НПО-то.

Според инспекцията на ДАЗД личният състав е обяснил, че дребни деца с подложен венозен източник се връзват, когато са без компаньон. " Установено е надълбоко недоумение на личния състав за нездравословните последици за децата от това, което е форма на принуждение, водещо до психо-емоционални контузии ", написа още в заключението на организацията.

Самата Мария Брестничка подчертава на заключението, че " интервалите, в които крайниците на децата са свободни, са по-скоро изключение и се касае за едно съвсем непрестанно фиксиране ". " Не е открита писмена информация заради какви аргументи деца на възраст под 7 години са били настанени за лекуване в болничното заведение без компаньон. ", й изясняват още от ДАЗД.

Представителката на Национална мрежа за децата се обръща към Министерство на здравеопазването с въпроса: " Предвижда ли Министерството на здравеопазването изследване на аргументите, довели до този поразителен случай, от позиция на подготовката и поддръжката на медицинския и немедицински личен състав за работа с деца? " и разгласява в профила си във Facebook цялото писмо-отговор на ДАЗД.



По мотив абсурда още преди седмици от детското поделение обясниха пред Dir.bg, че значително майки отхвърлят да влязат като придружители на болното си дете с аргумента, че у дома имат да се грижат за още няколко други.

След скандалното видео, публикувано от майка, чието дете е било на лекуване в болничното заведение, започнаха инспекциите на ДАЗД и на прокуратурата, а от болничното заведение още тогава признаха пред медиите, че сходно обездвижване на малко дете без компаньон се ползва в нашите лечебни заведения не от през вчерашния ден.

Медици от града пък излязоха с подписка в поддръжка на сътрудниците си от детското поделение, в която се подписаха над 705 работещи в опазването на здравето.

Под декларацията се подписаха лекари, фелдшери, медицински сестри, лаборанти, рентгенови лаборанти, рехабилитатори, акушерки и санитари от МБАЛ " Д-р Иван Селимински " АД Сливен, МБАЛ " Хаджи Димитър " Сливен, МБАЛ - Сливен - Военномедицинска Академия, СХБАЛ " Амброаз Паре " Сливен, САГБАЛ " Ева " Сливен, ЦСМП Сливен, ДКЦ 1, ДКЦ 2 и МЦ " Миркович ".

" Едва ли е належащо човек да е здравно лице с цел да е наясно, че децата са най-трудните пациенти. Загубата на венозен източник провокира доста повече опасности за здравето на децата, в сравнение с фиксирането им по време на инфузии, при съблюдаване на одобрените стандарти в детското опазване на здравето. Категорично осъждаме опитите на някой да прави кариера, публикувайки " сензационна ", само че непрофесионална и непроверена информация, уронвайки както престижа на сътрудници, потвърдили своя професионализъм, по този начин и този на здравното заведение ", обявиха в декларацията си медиците.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР