В деня, в който официално сдаде властта, правителството на Кирил

...
В деня, в който официално сдаде властта, правителството на Кирил
Коментари Харесай

На финала: Кабинетът "Петков" откри сериозни нарушения по "Турски поток"

В деня, в който публично сдаде властта, държавното управление на Кирил Петков изпрати прессъобщение за открити съществени нарушавания при инспекцията на газопровода " Турски поток ", която бе предоставена преди два месеца. В изнесените данни обаче няма нищо значително ново и незнайно до момента.

Посочват се нарушавания на екологичното и трудовото законодателство, при възлагането и провеждането на публични поръчки, при финансирането на действия и други, които неведнъж са били описвани и обсъждани през миналите две години.

Още през вчерашния ден Кирил Петков е разпоредил за нередностите да бъдат сезирани Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерство на околната среда и водите.

Проверките са осъществени от две междуведомствени работни групи и включват административните процедури при проектирането, построяването и въвеждането в употреба на разширението на газопреносната инфраструктура сред българско-турската и българско-сръбската граница. Проверени са също по този начин публичните поръчки на " Булгартрансгаз " за проектирането и построяването на газопровода " Балкански поток ", доставка на компресорните станции " Расово " и " Нова Провадия ", както и на осъществяването на подписаните контракти за въпросните публични поръчки.
Реклама
От ГЕРБ мигновено отхвърли обвиняванията за съществени нарушавания по плана. " Не изневериха на себе си и своя жанр да ръководят с операции ", съобщи някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова на специфична конференция и се оправда по всяка една точка от констатациите.
Какво тъкмо е открито
На първо място като нарушаване се показва изгубената " пътна карта ", която Теменужка Петкова в качеството й на министър подписва през лятото на 2017 година с шефа на " Газпром " Алексей Милер. Тя точно урежда бъдещото създаване на инфраструктура за транспорт на съветски газ през България.

В деловодните регистри на Министерството на енергетиката обаче въпросният документ не е разполагаем, което повдига подозрения, че точно с него България е предала националните си ползи. Проблемът е, че заради неналичието на пътната карта не може да се дефинира по безапелационен метод характерът на документа - дали по своята същина и наличие той съставлява интернационален контракт по смисъла на Закона за интернационалните контракти на Република България или писмо за желание.

По мотив нарушаванията на екологичното законодателство се споделя, че Министерството на околната среда и водите не е взело поради смяната в избрани условия, свързани с природозащитното положение на естествените местообитания, местообитанията и популациите на предпазените типове, предпазените зони от Националната екологична мрежа " Натура 2000 ", през които минава трасето на газопровода. На процедура се употребяват разрешенията за " Южен поток " от 2013 година, макар че двата плана са разнообразни като параметри и е минало доста време оттогава.
Реклама
Министерство на околната среда и водите не е провело и наложителните процедури по преценка нуждата от оценка на въздействието върху околната среда и човешкото здраве, макар че " Булгартрансгаз " е алармира за нуждата за смяна на сондажните действия посредством прекосяване от безизкопен способ (насочен сондаж) към различен различен способ - секване с ров през воден обект (траншейно преминаване). Тук още веднъж се прави позоваване на към този момент осъществени оценки за потребностите на " Южен поток ".

Дори прекосяването на газопровода през река Вит, което провокира замърсяване на водите, а въпросния сектор попада в предпазени зони от " Натура 2000 ", е в съгласие без претекстове за доста негативно влияние.

От страна на Министерство на околната среда и водите и съответните басейнови дирекции и районни инспекции по околна среда не е реализиран и следващ надзор на място по осъществяване на плана - има доста сигнали за унищожени аграрни терени, за изсечени гори, за диги от строителни боклуци и така нататък, които не са тествани.

И за похлупак - строителство на компресорната станция " Нова Провадия " е почнало, преди да е издадено и влезнало в действие решение по Оценка на въздействието върху околната среда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР