В деня на светите равноапостоли Кирил и Методий - 11

...
В деня на светите равноапостоли Кирил и Методий - 11
Коментари Харесай

Светла Дамяновска представи в Мездра най-новата си поетична книга - „700 дни“

В деня на светите равноапостоли Кирил и Методий - 11 май, в Мездра се състоя показване на най-новата поетична книга на Светла Дамяновска - „ 700 дни “. Премиерата почетоха събратя по перо, близки и другари на авторката, която е ръководител на Литературен клуб „ Христо Ботев” при НЧ „ Просвета 1925” и гл. специалист „ Културно завещание и религиозни действия “ в Община Мездра. Събитието е от програмата на 48-ите Празници на културата „ Мездра-май “.
„ Радвам се, че сме тук в този момент, сподели при представянето на „ 700 дни “ Светла Дамяновска. Можеше да не сме тук заради високата и безусловно неоправдана и несправедлива смъртност по време на коронавирус пандемията… Можеше да не сме тук, в случай че бяха продължени противоепидемичните ограничения.
Тази пандемия е първата всемирна покруса през XXI век и закономерно тя постави бездънен отпечатък върху творбите на актуалните създатели. В този смисъл, стихосбирката „ 700 дни “ може да се назова и „ Летопис на ковидното време “.
„ Защото, както споделя авторката в предговора на книгата, в съвсем 90% от творбите това е тематиката - тематика №1 в живота ни през този интервал. Но в този откъслек от времето ни имаше освен болест и гибел, а и хубост. Защото хубост има във всяко произведение на изкуството, даже в това с най-зловещия сюжет. “
„ 700 дни “ е 11-ата поетична книга на Дамяновска и общо 15-ата в нейната литературна биография. Тя включва „ 77 лирични къса, някои напълно дребни (като тези от шеговития хайку-речник на българските митологични създания), други огромни, съвсем колкото поеми “, структурирани в три тематични цикъла. Художественото оформление на стихосбирката е дело на самата поетеса, която е и художник. Книгата излиза под щемпела на Издателство „ България “ (София, 2021).
„ В „ 700 дни “ Светла Дамяновска продължава търсенията си в актуалната проблематика, след четирите си книги прозаичност и десетте поетически сборника, отбелязва литературният критик доцент Петър Хаджинаков в годишния преглед на поетичната продукция през предходната година „ Поезия - 2021 “. С ексцентричен метод към въпросите на деня, с нови ракурси на визия и пити за интерпретация на обичайните полезности, с постоянно употребявани фолклорно-етнографски стилизации.” (в. „ Словото през днешния ден, бр. 16-17 (1065-1066), 5-12 май 2022 година, с. 16).
На премиерата стана ясно, че в навечерието на Деня на солунските братя Светла Дамяновска е отличена с първа премия в раздел „ Есе “ за текста й „ Вапцаров и морето “ в XX Национален книжовен конкурс „ Ний всички сме деца на майката земя “.
Своите усещания от съприкосновението си с поетичния свят на Дамяновска споделиха дългогодишната учителка по история Светла Кръстева и доайенът на Литературен клуб „ Христо Ботев “ Невяна Серафимова. От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева подари на авторката букет цветя, след което тя получи поздравления и раздаде подписи на своите фенове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР