В деня на Свети Николай Чудотворец ще ви разкажем за

...
В деня на Свети Николай Чудотворец ще ви разкажем за
Коментари Харесай

След множество трудности и неуспехи: 50-годишна жена стана майка на близнаци

В деня на Свети Николай Чудотворец ще ви разкажем за чудото в живота на Здравка и Евгени. След повече от 15 години инвитро процедури и опити да имат дете, двамата към този момент са родители на близнаци.

За 50-годишната Здравка пътят по никакъв начин не е лек - след тежка бременност съумява да чуе най-хубавите думи. А експертите от " Майчин дом ", където се концентрират най-тежките случаи на бременни от цялата страна, тази година честват 120-годишен празник.



Запознават се преди повече от 30 години, само че взаимният им живот е посипан с компликации. Повече от 15 години прекарват в визити на разнообразни лечебни заведения, инвитро процедури и болежка. С вярата да чуят най-хубавата вест.

Евгени Цветков: Нещо необикновено, което може да се случи единствено в приказките, само че ето.. случи се и на нас.

Здравка Цветкова: И даже напредването на възрастта не съумя да ни спре. Надяваме се доста да сме образец, особено за възрастта, да не губят вяра другите, тъй като се съумява.



А триумфът на Здравка и Евгени е двоен и към този момент си има имена - Христо и Цветан. Раждат се прибързано преди дни и водят борба още от появяването си на бял свят.

След перитонит и киста на яйчника, още когато е на 30, лекарите споделят на Здравка, че възможностите да има деца не са огромни. И оттогава обезсърчение и безизходност се редуват с религия и вяра.

" Трудности има доста. Самите процедури са много тежки, много натоварващи. Има болежка, има боязън, има всичко, само че... не помни се ", споделя Здравка.

Момчетата проплакват в " Майчин дом " - мястото, където лекарите се борят с разнообразни патологии и посрещат най-тежките случаи от цялата страна. А колкото по-късно дамите стават майки, толкоз повече рисковете се усилват.



" Методите инвитро, репродуктивната медицина усилиха % на забременените дами с инвитро способи, а те доведоха и до нови провокации като патология и това ни кара да сме доста по-осторожни ", уточни Юрий Хранов, акушер-гинеколог в Интензивното поделение на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ " Майчин дом ".

А когато са част от най-трудните, само че по едно и също време и най-щастливите дни на родителите акушерите разчитат на скрита мощ.



" Едно време, когато се записвах след приемния изпит, долу в административната част, пишеше " Нека превърнем болката в вяра! ". Това нещо окриля и аз съм го запомнила до ден-днешен след 32 години ", сподели Камелия Спасова, акушерка в Интензивното поделение на Клиниката по неонатология в СБАЛАГ " Майчин дом ".

И всеки спомен за компликация и болежка изчезва сега, когато усетят силата на едно малко дребосъче, което гледа с вяра към утрешния ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР