В деня на изборите кметът на Симитли Апостол Апостолов усилено

...
В деня на изборите кметът на Симитли Апостол Апостолов усилено
Коментари Харесай

Кметът на Симитли агитирал открито за сина си в деня на вота, Прокуратурата - няма доказателства


В деня на изборите кметът на Симитли Апостол Апостолов интензивно е пропагандирал и е тормозил членовете на една от изборните секции. Синът на кмета е бил кандидат-депутат във въпросната секция. Това разгласи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

От Министерство на вътрешните работи са подхванали дейности, само че от Прокуратурата не са разкрили доказателства, за да образуват следствие. Кметът не е арестуван, защото на място е дошъл районният прокурор на Дупница. 

Ето и позицията на Районна прокуратура- Благоевград по случая:

" Във връзка с многочислени медийни запитвания Районна прокуратура- Благоевград дава следната информация: На 02.10.2022 година в Районна прокуратура -Благоевград е докладван сигнал от политическа партия „ Продължаваме промяната “. В сигнала се излагат изказвания, че кметът на община Симитли Апостол Апостолов и синът му Стефан Апостолов са претендирали на висок звук пояснения от членове на секционна комисия, касаещи реда и изискванията за допускане на лица с придружители.

В сигнала не се съдържат изказвания за вероятно осъществени закононарушения срещу политическите права на жителите, а се съдържат изказвания за вероятно нарушаване на изборните правила.

С оглед изясняване на обективната истина и изказванията в сигнала е осъществена инспекция от прокурор от Районна прокуратура-Благоевград по реда на чл.145 ал.1 т.2 от Закон за съдебната власт. В хода на инспекцията са снети пояснения от 12 лица, за които има данни, че са участвали на събитията, изложени в сигнала, а точно - кмета на община Симитли Апостол Апостолов и от сина му Стефан Апостолов, членовете на СИК и полицейски чиновник, охраняващ региона на съответната СИК. При осъществяване на инспекцията се открива, че изложеното в сигнала фрапантно се разминава с обективната реалност.

При снемане на пояснения от подателя на сигнала, същият сочи, че Апостол Апостолов и неговият наследник Стефан Апостолов са посетили секционна изборна комисия, като почнал диалог на всеослушание с членове на СИК кои лица да бъдат допускани с компаньон. Видно от обясненията им, Апостол Апостолов и неговият наследник Стефан Апостолов отхвърлят да са повишавали звук под каквато и да е форма, като останалите членове на СИК удостоверяват изказванията им и декларират, че в тяхно наличие не е осъществено нещо неправилно, не са осъществени каквито и да било провокативни дейности или напън под каквато и да е форма.

С оглед неналичието на задоволително данни за осъществени закононарушения от общ темперамент, след осъществяване на персоналната инспекция, от наблюдаващия прокурор е предписан отвод да се образува досъдебно произвеждане. Следва да се означи, че за нарушавания на изборните правила следва да се сезира съответната СИК, а прокуратурата се сезира при данни за осъществени закононарушения от общ темперамент ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР