В деня на Европа - 9 май, в Двореца на

...
В деня на Европа - 9 май, в Двореца на
Коментари Харесай

Децата от ромския квартал "Надежда" - на най-големите европейски сцени

В деня на Европа - 9 май, в Двореца на музиката в Страсбург четири деца от ромския квартал " Надежда " в Сливен ще вземат участие в огромен типичен концерт, проведен в границите на Френското председателство на Съвета на Европа.

Сашо Георгиев (14 г.), Цоньо Чолаков (14 г.), Николина Николаева (16 г.) и Вели Дормушев , дружно с млади музиканти от още 26 европейски страни, ще свирят Равел, Мусоргски, Григ, Бетовен в границите на културната стратегия на събитие от изключителна значимост – показване резултатите от работата на Конференцията за бъдещето на Европа.

Сашо, Цоньо и Вели са цигулари, а Николина свири на контрабас. И четиримата от години посещават школата " Музиката вместо улицата " - самодейност на цигуларя Георги Калайджиев . До момента през нея са минали над 300 деца, някои от които са траяли музикалното си обучение в учебни заведения с подобен профил и се занимават с музика професионално. 

 От квартал " Надежда " с Бах, Шостакович, Моцарт, Големинов до най-големите подиуми на Европа пътят в действителност е необикновен , описа пред Радио София 75-годишният Георги Калайджиев:

" Това доста ни радва. И аз бях такова дете от квартала.
В този план децата учат солфеж, изобразяване, немски и български език, история на изкуството . Подпомагаме финансово деца и семейства, които имат потребност – за огрев, за лекуване. Някои към този момент приключват музикалното учебно заведение в Бургас, в Стара Загора, има към този момент студентка в София. "

В продължение на година жители от страните членки в разговор с институциите споделяха оферти и хрумвания по какъв начин би трябвало да се промени Европейски Съюз.

Сред участниците в Конференцията на 9 май т.г. са ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон.

Само за няколко месеца, това е втората покана за присъединяване в огромно, влиятелно интернационално събитие към българска самодейност " Музиката вместо улицата ".

През юни следва турне на децата музиканти в Германия, сподели в задатък Георги Калайджиев.

Чуйте диалога на Ива Дойчинова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР