В Деня на бащата – 26 декември бащи, заедно с

...
В Деня на бащата – 26 декември бащи, заедно с
Коментари Харесай

Бащи протестираха с искане да отглеждат децата си наравно с майките

В Деня на бащата – 26 декември татковци, дружно с децата си, стачкуваха пред Министерството на правораздаването, с искане да могат да ги гледат наедно с майките си.

Споделеното родителство е един от изходите, с цел да могат повече деца да живеят и със своите татковци, сподели юрист Пламен Борисов, един от протестиращите родители, пред БГЕНС.

Това е сериозен проблем на днешното общество - все по-малко деца по света живеят и с двамата си родители.

„ Проблемът с обезбащяването в целия свят е голям. Много деца, да не кажа множеството, са израснали без татковци в актуалното общество “, споделя юрист Пламен Борисов. Според него тази „ пандемия “ може да бъде предотвратена благодарение на споделеното родителство.

„ Родителите на разграничените деца би трябвало да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в доста страни, време е да се направи и у нас “, сподели още бащата.

Според различен родител споделеното родителство би трябвало да се вкара в закон и да се постановява по подразбиране от съда без да се чака дамата да го утвърди категорично или да не го утвърждава. „ Иначе това води до изнудване, до материални облаги. На процедура бащата и детето са лишени от правото да бъдат дружно “, добави той.

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова се ангажира да бъдат разисквани законови промени по отношение на обезпечаването на равните права на родителите след бракоразвод, се споделя в известие на пресцентъра на министерството.

Тя е провела още на 24 декември телефонен диалог с протестиращи жители от организациите " Бащи за отговорно родителство " и асоциацията " Член 24 ".

В първия работен ден след коледните празници - 29 декември, ще бъде проведена среща с неправителствените организации.

Министърът на правораздаването се е заела да разиска с представители на организациите споделеното родителство и механизъм, посредством който да се защитят правата на децата и на двамата родители, след което да бъдат създадени нужните законови промени.

В реалност години наред не са подхванати дейности за разрешаването на този мъчителен за децата и родителите проблем, който постоянно трансформира децата в жертви на спорове по време и след бракоразвод и води до родителско отчуждение, се споделя още в известието на Министерството на правораздаването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР