В деня, когато Владимир Путин изненадващо обяви частична военна мобилизация

...
В деня, когато Владимир Путин изненадващо обяви частична военна мобилизация
Коментари Харесай

София изключва прожекторите около паметника на съветския окупатор в чест на Независимостта и в протест срещу Русия

В деня, когато Владимир Путин изненадващо разгласи частична военна готовност и завоалирано заплаши НАТО с нуклеарно оръжие – българското общество алегорично се разгласи против съветската експанзия с ултиматум за прекъсване на осветлението на паметниците на Съветския съюз в столицата.

Журналисти, писатели и академични преподаватели застанаха зад самодейността. Те изрично настояха да бъдат изключени прожекторите на софийския монумент на руската войска (МОЧА), скандално извисяващ се в центъра на столицата.

Столична община ще изключи прожекторите на МОЧА в 20:00 часа на 21 септември. Това излиза наяве писмо, подписано от зам.-кмета на столицата Мирослав Боршош. Така София посрещa празника си „ Ден на независимостта “ със мощното обръщение на „ Мрак за светлина “. Тази първа символна крачка е значима в битката с пагубното съветско въздействие в България и братоубийствената война в Украйна.

 Кметовете на Бургас, Варна и Стара Загора мълчат гузно за самодейността, макар, че и в техните градове се извисяват монументи на окупатора. Единствен градзоначалникът на Пловдив Здравко Димитров- Зико, се оправда неуместно преди дни пред, че никой не се е обръщал към тях с тази самодейност, макар изпратените още на 16 септември публични писма от създателите на " Мрак за светлина ". Само преди три седмици Димитров опорочи Деня на Съединението като предложения на формалната естрада съветския дипломат Елеонора Митрофанова, та в този момент надали публично ще загаси прожекторите на " Альоша ".

Именуваният от Йосиф Сталин през 1946 като „ Паметник на руската войска “ е открит през 1954 година Той е основан от придворни на руския режим у нас творци  като Иван Фунев, Любомир Далчев и Васка Емануилова.

След рухването на Берлинската стена жителите на София безуспешно се пробват да отстранен тази милитаристична скулптурна настройка, съдържаща в това число и историческата дезинформация за алената войска като„ освободителка “. Реалността е друга. Сталин и войските му навлизат в България като окупатори, с цел да открият злокобен комунистически режим от руски вид, довел до гибелта на десетки хиляди българи и страданието на милиони други.

 Отказът на столичната власт през годините да отговори на настояванията на жителите си за ремонт на МОЧА се дължи най-много на страха от преобладаващото про-руско политическо и икономическо въздействие.

 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР