В деня, когато жените по света отбелязват своя празник, в

...
В деня, когато жените по света отбелязват своя празник, в
Коментари Харесай

На 8 март преди 88 години умира кучето Хачико

В деня, когато дамите по света означават своя празник, в Япония е ден на печал, а повода за това е, че на 8 март през 1935 година в Токио, умира кучето Хачико.

Хачико е чакал 9 години на гара в японската столица завръщането на своя мъртъв собственик. С годините кучето се е трансформирало в знак на неумираща преданост и лоялност.

Хачико е куче от породата акита-ину и се появява на бял свят на 10 ноември 1923 година. Първият му притежател е фермер от Акита, който взема решение да го подари на професор Хидесабуро Уено от Токийския университет. Той му дава името Хачико, което значи Осмият. Кучето се привързва към стопанина си и го следва на всички места. Дори когато професорът пътувал към града за работа, домашният любим го съпровождал до гара Сибуя и тъкмо 15 часа по-късно, се прибирал на същото място, с цел да го посрещне.

На 21 май 1925 година професор Хидесабуро Уено получава инфаркт по време на лекция в университета. Въпреки напъните на лекарите, той умира и в никакъв случай към този момент не се появява на гарата, където неговото куче го чака.

Тогава Хачико е бил на 18 месеца и макар, че неговият собственик не се появява, той продължава да идва всеки ден на гарата и търпеливо да чака.
Приятели и родственици на умрелия професор са правили многочислени опити да приютят кучето, само че то продължавало да върви на гарата и да чака своя собственик. Възхитени от неговата непримиримост, търговци към гарата го хранели.
Хачико става прочут през 1932 година, когато японско издание разгласява публикацията: " Предано остаряло куче чака връщането на стопанина си, починал преди седем години.` " Трогателната история покорява сърцата на хора от целия свят.

През 1934 година на гара Сибуя издигат монумент на чакащото куче, а Хачико участва персонално на събитието. По време на Втората международна война, паметникът е опустошен, само че през 1948 година японците го възвръщат.
Хачико умира на 8 март 1935 година от рак и паразитни червеи в сърцето. Тялото му е открито от железничари близо до гарата, на която 9 години чакал завръщането на стопанина си.

Останките му са заровени на гробището Аояма в Токио. В Япония всяка година организират Хачико фест и вършат огромно поклонение пред паметника на вярното куче.

Източник: Maria ML
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР