В чужбина българите гласуват в 775 секции. От тях машини

...
В чужбина българите гласуват в 775 секции. От тях машини
Коментари Харесай

Как гласуват българите в Австралия, Гърция , Германия, Италия и САЩ

В чужбина българите гласоподават в 775 секции. От тях машини ще има в 301-на секции, а по две устройства - в 238 места за гласоподаване. Зад граница единствено с хартиени бюлетини ще гласоподават в 454 секции.

Австралия

Едни от първите дали своят вот български жители в чужбина бяха сънародниците ни в Австралия. Секциите са общо пет като една от тях е в Бризбън. Първият припрян гласоподавател пусна бюлетина 15 минути след отварянето на секцията в 7 ч. локално време.

" Въпреки неприятното време - при нас е хладна, влажна, много дъждовна ранна пролет, само че сънародниците ни, които са решили да гласоподават, това неприятно време не ги спря. Не сме имали произшествия. За нашите сънародници това е мотив да се срещнат, да си поговорят, да си разкажем за последното пътешестване до България. ", споделя Изабела Шопова от Бризбън, Австралия.

Гърция

В Солун в ранните часове изборната интензивност не беше висока, само че към обяд се получи скупчване на гласоподаватели.

Една от общо 24-те секции в Гърция е в Кавала, където гласоподават с хартиени бюлетини.

" Комисията се събрахме сутринта в 6:30, в 7 ч. отворихме секцията. Всичко върви обикновено, всичко върви по график. Има хора, които не са подали заявки по интернет и може би по тази причина нямаме машина, на която да гласоподават. ", споделя Николай Атанасов, ръководител на комисията в Кавала.

" На отмора сме в Гърция. Дойдохме да гласуваме в Кавала. Искам да споделя, че организацията е доста добра, доста умерено протича всичко. ", споделя българска туристка в Гърция.

Германия

Няма известия за проблеми и нередности при вота в Германия. Гласуването се прави в 77 секции, в това число в столицата.

" На територията на Берлин има разкрити 7 секционни изборни комисии. Изборният ден протича извънредно умерено, само че прави усещане, че спрямо предходните избори изборната интензивност е по-ниска. ", отбелязва Катя Костова, ръководител на СИК Берлин 1.

Италия

В Италия се гласоподава в 26 секции. В Пескара денят стартира в 7 ч. локално време с първи гласоподавател и всичко е умерено.

Съединени американски щати

В Бостън гласоподават в Българския център в Нова Англия - една от четирите изборни секции в региона на американския град.

" Много се радваме, че имаме опцията да гласуваме на парламентарните избори отсам и ще го създадем дружно, тъй като доста обичаме България, макар че сме толкоз надалеч. България има потребност от нас, от всички нас и дружно можем да изберем едно по-добро бъдеще за всички деца на България, дребни и огромни, от близо и надалеч. ", споделя Диди Хатчър.

" Защо гласоподавам - тъй като за мен това е отговорност пред самата страна и да изразя своето мнение. Зная, че една птичка пролет не прави, само че капка по капка прави язовир. ", уверена е Здравка Николова, учител в българското учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в Бостън.

В Съединените щати са разкрити общо 55 секции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР