В четвъртък от 9:00 часа пред Министерски съвет гражданите на

...
В четвъртък от 9:00 часа пред Министерски съвет гражданите на
Коментари Харесай

Кремиковци и Локорско на протест срещу кариера

В четвъртък от 9:00 часа пред Министерски съвет жителите на кв. Кремиковци, с. Локорско и други обитаеми места от р-н Нови Искър и р-н Кремиковци, ще стачкуват против капиталовите планове на „ КАМИКО” ООД за построяването на кариера за рандеман и първична обработка на строителни материали в землището на р-н „ Кремиковци “. Организацията на митинга е огромна, като все още присъединяване в него са декларирали повече от 1 000 поданици на квартала и оклоните обитаеми места.

На 08.12.2016 година, държавното управление в оставка, в лицето на министъра на енергетика подписва концесионен контракт с компания „ КАМИКО” ООД за рандеман на подземни благосъстояния от находище "Локорско ", ситуирано в землището на регион "Кремиковци ", Столична община, област София.

Жителите на кв. Кремиковци, село Локорско и локалната власт показват изрично противоречие и възразяват против направеното капиталово предложение на концесионера. Сформиран е Инициативен комитет, който да координира всички нужни дейности за попречване на разкриването на кариера за рандеман по открит способ в непосредствена непосредственост до двете обитаеми места.

Откритият прийом и потреблението на взирвно-пробивни действия, ще сложи под сериозен риск здравето на жителите на кв.Кремиковци, с.Локорско и околните обитаеми места.От друга страна дейностите по добива и преработката ще покачат до рисково равнище излъчванията от финии праховите частици, замърсяването и запрашването на въздуха. Това от своя страна е в безспорен прорез с битката, която столична община анонсира, че води със нечистия въздух

Същевременно възможното откриване на кариерата би довело до заличаване на неповторими прородни дадености в региона, като по този метод вечно ще бъдат осакатени едни от най-красивите и слънчеви южни скатове на Стара планина.

Представителите на Инициативния комитет са безапелационни, че ще подхващат всички вероятни деяние, с цел да защитят правото си на спокоен и здравословен живот, като не изключват и гражданско непокорство, при положение, че капиталовите планове на „ КАМИКО” ООД бъдат позволени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР