В четвъртък интернет бе залят от едно видео, което е

...
В четвъртък интернет бе залят от едно видео, което е
Коментари Харесай

Париж и неговата футболна любовна история с бразилците

В четвъртък интернет бе залят от едно видео, което е плод на съвременна техническа обработка, а не на действителни фрагменти. Айфеловата кула блестна в златисто и зелено. Париж посрещна своя нов бразилски воин, който коства... колкото един превъзходен тим за групите на Шампионската лига.

Неймар е нервността в новините от седмица, а прехвърлянето към този момент е реалност. И дано оставим настрани моралните и сантименталните ни възгледи за това по какъв начин някой клуб заплаща за какъвто и да е състезател 222 милиона евро. А да разгърнем страниците на един от най-романтичните любовни флиртове в напълно не дългата история на клуба Пари Сен Жермен.

 Снимка 306716
Източник:

Той е основан едвам през 1970 година, когато Бразилия към този момент е троент международен първенец. Късно роден като за европейски гранд - това е ПСЖ. Първият му сезон е 1970-71 година във втора френска лига, а моменталната промоция го праща в елита и идва първият трансфер на състезател от страната, която има Световната купа.

Името му е Жоел Камарго, бразилски бранител, който на 26 години прекосява Океана и заиграва в ПСЖ. Не е инцидентен футболист, идва от Сантос на Пеле, Клодоалдо и Карлос Алберто. Част е от състава на Мондиал 1970, само че не играе нито минута за селесао. Това е първата целувка сред Пари Сен Жермен и бразилците в една дълга и буйна спекулация.

Неймар е бразилец №33 в клуба. Като за 47 години битие на ПСЖ, по никакъв начин не са малко. Но даже да изброим всички имена, множеството от които са ви непознати и не са оставили грандиозни следи в международния футбол, надали ще ви впечатлим. Виж, по-интересното е, от кое място потегля това интимно привличане.

 Снимка 304709
Източник:

Малко ретро, малко романтика. Нали приказваме за обич... Париж вижда първата огромна звезда на Бразилия през 1925-а, когато гастролиращ из Европа отбор с име Паулистано гази наред немски, швейцарски, френски тимове. Всъщност, това е събирателен отбор на Бразилия.

Там свети Артур Фриденрайх, който е изключително елегантен при триумфа в Париж със 7:2 над домакините. След мача Тигъра, който тогава е огромна звезда, само че единствено вкъщи, е наименуван от френските вестници " Крал на футбола ". Предлагат му да остане и да играе за националния отбор на Франция.

Отказва.

През 1971 година, когато ПСЖ преди малко се е появил на картата, в Париж гостува Сантос с Пеле. Тимът омайва всички с играта си, а Краля демонстрира извоюваната година по-рано купа от Мондиала по " Шанз-Елизе ". Градът е учуден от очарованието на бразилците, точно тогава се водят диалозите за Жоел Камарго.

Дотук с предисторията.

След Жоел, в ПСЖ идва Армандо Монтейро, който вкарва пет гола през сезон 1973-74 година, само че бързо минава и продължава пътя си другаде. Говори се, че му било мъчно да се приспособява към живота в Париж, откакто в Ботафого, откъдето е притеглен, върви пеш на тренировките, живее на 200 м от стадиона и е носил обувки единствено за мачовете. През останалото време ходил необут и танцувал из плажовете на Рио.

ПСЖ не е изключително сполучлив през 70-те, само че при започване на 80-те в клуба се появяват първите звезди, идват и първите титли. През 1979-а в тима се появява Абел Брага, централен бранител с внушителни габарити. Той е и първият бразилец, който носи капитанската лента на клуба. Остава две години и половина, като се постанова в лидерската си роля.

Днес Абел е треньор на Флуминензе, а и е един от най-успешните треньори на Бразилия въобще за новия век - има купа и Копа Либертадорес с Интернасионал, първенец е и с Флуминензе.

 Снимка 296190
Източник:

Двете златни столетия на ПСЖ обаче са през 90-те, когато поколението на Рикардо Гомес, Раи и Валдо завоюва купа, две Купи на Франция и сложи тима на европейската карта. Идването на различен кумир - Леонардо, добави и КНК във витрината през 1996 година

Рикардо Гомес, капитан и водач на отбраната, стана след това треньор на парижани. И направи капитан Раи в последните му два сезона в клуба. А самият Раи - брат на митичния Сократес, и до през днешния ден е считан от последователите за най-влиятелната фигура в клубната история, най-малко от играчите.

В началото на новия век Роналдиньо омагьоса Париж, като под Айфеловата кула и Триумфалната арка мина пътят на гения към европейския футбол, славата с Барса и " Златната топка ". Рони направи първите си вълшебства за европейската аудитория в Париж.

 Снимка 266486
Източник:

В новия план на ПСЖ, който към този момент е благосъстоятелност на катарската страна, бразилците са " тим в тима ". Капитан е Тиаго Силва, а сътрудник в защитата - Маркиньос. Лукас Моура е в отбора към този момент пет сезона, а привлечените това лято Неймар и Дани Алвеш дават напълно осезателен самба привкус.

Традицията на " Парк дьо Пренс " да се вее знамето на Бразилия води началото си от 1991-ва, когато Рикардо Гомес поема контрола върху центъра на отбраната и става натурален водач на тима. При звезди като Раи, Уеа, Валдо, точно бразилският централен защитник е исполинът на терена. И почитателите правят оценка това.

От неговата поява до през днешния ден, флагът на Бразилия не слиза от трибуните на стадиона.

След идването на мегазвездата Неймар, кой знае... Знамената към този момент може да са повече от френските...
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР