В четвъртък членовете на ЕП изслушаха Европейската комисия и Съвета

...
В четвъртък членовете на ЕП изслушаха Европейската комисия и Съвета
Коментари Харесай

Енергийна криза: Евродепутатите, Комисията и Съветът обсъждат нови планове

В четвъртък членовете на Екологичен потенциал изслушаха Европейската комисия и Съвета по отношение на проектите за взаимни европейски дейности за по-достъпна, сигурна и устойчива сила

По време на пленарен спор с членовете на Екологичен потенциал, Европейската комисия изложи най-новите си оферти за гарантиране на сигурността на доставките на газ за идната зима, намаляване на въздействието на повишението на цените за семействата и поощряване на възобновимите енергийни източници. Френското председателство, представляващо страните членки, съобщи, че няма непосреден риск във връзка с сигурността на доставките на петрол и газ за европейците.

Повечето членове на Екологичен потенциал се застъпиха за по-бързо внедряване на възобновими енергийни източници, с цел да стане Европа самостоятелна от съветските изкопаеми горива. Някои оратори приканиха страните членки на Европейски Съюз да понижат данъчното облагане на силата и пожелаха обособяване на цените на електрическата енергия и газа. Други акцентираха резултата от спекулациите на енергийния пазар, подчертаха смисъла на намаляването на потреблението и предложиха въвеждането на в допълнение данъчно облагане за енергийните компании, които се възползват от скока на цените.

Проследете дебата тук

Контекст

В сряда Европейската комисия показа законодателно предложение, с което се вкарва обвързване за минимално равнище на предпазване на газ от 80 % през идната зима, с цел да се подсигурява сигурността на енергийните доставки, и което се усилва до 90 % през идващите години, както и известие, в което се показват разновидностите за пазарна интервенция на европейско и национално ниво и се правят оценка плюсовете и минусите на всеки вид.

На 8 март 2022 година Европейската комисия предложи тактика за обезпечаване на независимостта на Европа от съветските изкопаеми горива доста преди 2030 година – като се стартира с природния газ – в подтекста на съветското настъпление в Украйна.

Така нареченият проект „REPowerEU“ планува редица ограничения в отговор на покачването на цените на силата в Европа и за запълване на газохранилищата за идната зима.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР