В честванията ще вземат участие и представители на българското посолство

...
В честванията ще вземат участие и представители на българското посолство
Коментари Харесай

България праща нота до Скопие заради поклонението пред Гоце Делчев

В честванията ще вземат присъединяване и представители на българското посолство в западната ни съседка. 

 

“Ключово е гарантирането на сигурността и спокойствието на българите там ”, безапелационен бе Милков. 

 

Македонският министър председател Димитър Ковачевски даде обещание да бъдат взети всички

 

“Ние желаеме да реализираме деескалация. Не бягаме от подобен разговор. Предстои телефонен диалог на нашия министър председател с македонския Ковачевски, като един от главните детайли ще бъде обезпечаването на сигурността, както на българските жители изобщо там, по този начин и във връзка с това, което следва на четвърти да се случи. Стремим се към такава деескалация, само че тя не трябва да връща към ситуацията отпреди седмица, тъй като това би било бетониране на репресията ", уточни Милков.

 

Външният министър посочи, че в случай че Северна Македония попречва достъпа на български жители, това би било невиждано.

" Ако това си случи, ще бъде невиждано. Нямам информация две страни-членки да са оповестили свои жители за личност нон грата. Това ще е невиждано и ще изисква невиждан отговор ", съобщи той.

България ще търси от управляващите в Северна Македония уверения, че локалните институции ще извършват функционалностите си.

" Българите и хората с българско съзнание нямат доверие в македонските институции. Такива тъжби, които те дават, не се преглеждат, или в случай че се преглеждат - получават отрицателен резултат, а тези българи стават жертва на тормоз и закани. Ние би трябвало да получим увещание, че македонските институции ще си встъпят във функционалностите. Комисията за отбрана на потребителите, вместо да преглежда сигналите, се обърна против тях. При този напън, който там се оказва, българите в Северна Македония нямат доста варианти - или би трябвало да прекратят активността си и да се снишат, или да се върнат в България. Това би трябвало да е част от нашия разговор там, с цел да може да бъде преустановен този обаян кръг - те се оплакват, а бумерангът се връща против тях. Български клуб е атакуван, членовете на тоя клуб са викани в полицията за разпит и не се знае в какво качество. Това е главният проблем, че каквито и механизми да залагаме, в случай че институциите не са си на място, няма резултати ", посочи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР