Защо някои десни активисти се съсредоточиха върху стрелбата в Джаксънвил

...
В часовете след расистко мотивирана стрелба в Джаксънвил, Флорида през
Коментари Харесай

В часовете след расистко мотивирана стрелба в Джаксънвил, Флорида през уикенда, части от маргиналната десница и крайнодесните в американската политика побързаха да го сравнят с предишна масова стрелба - твърдейки, че това е политически мотивирано прикриване и заговор. Но техните твърдения противоречат на фактите, изложени от полицията и експерти по екстремизма.

Съобщенията започнаха малко след като избухна новината за убийството на трима чернокожи от бял мъж на 20 години.

Една типична публикация от един инфлуенсър в X, сайтът, известен преди като Twitter, беше видяна поне 1,4 милиона пъти до понеделник вечерта - и беше една от само един от стотици подобни публикации.

Всички те твърдяха или намекнаха, че документите, оставени от стрелеца от Джаксънвил, са публично публикувани от властите, и сравниха ситуацията със стрелба по християнско училище в Нешвил, Тенеси през март. При това нападение бяха убити три деца и трима възрастни, преди нападателят да бъде убит от полицията.

И в двата случая не са публикувани документи или манифести, написани от нападателите.

Някои маргинални отчети и крайнодесни активисти твърдяха, че стрелбата в Нешвил е била мотивирана от джендър идеология или омраза към християните и намекнаха за политически мотивирано прикриване, за да се скрие истината.

Но този разказ не отговаря на фактите, според експерти и изявления на правоприлагащите органи.

„Манифест“ или не?

Въпреки че полицията първоначално цитира списания и други писания, оставени от стрелеца от Нешвил, служителите по-късно поясниха, че документите не представляват "манифест" - ясно изявление на идеология и намерение, описващо мотивите зад такова ужасяващо престъпление.

Директорът на Бюрото за разследване в Тенеси Дейвид Рауш по-късно каза пред новинарските издания, че описването на документите като манифест е „погрешно характеризиране“.

"Идеологически изрази - нищо от това не се е появило в тези писания", каза г-н Рауш пред сайт за религиозни новини. „Това са наистина жалко психични проблеми, които можете да видите, докато четете дневниците.“

Той също така каза на среща на шерифите през април, че стрелецът няма ясен мотив или идеология.

Има друг фактор, който досега е възпрепятствал издаването на дневниците.

„В случая със стрелбата в Нешвил семействата на жертвите водят съдебна битка срещу оповестяването на писанията на убиеца“, казва Сара Аниано, анализатор на дезинформацията в Центъра за екстремизъм на Лигата за борба с клеветата.

В случая в Джаксънвил служителите на реда казаха, че виждат ясни доказателства за мотивация в писанията на убиеца.

"Той се насочи към определена група хора и това са чернокожи", каза шериф Т. К. Уотърс на пресконференция след атаката.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР