„В бюджетите на НЗОК и МЗ са предвидени много сериозни

...
„В бюджетите на НЗОК и МЗ са предвидени много сериозни
Коментари Харесай

Доц. Тонев: Има възможност за увеличение на цените на пътеките с 20-25%

„ В бюджетите на НЗОК и Министерство на здравеопазването са планувани доста съществени нараствания. Практически ние в никакъв случай не сме достигали бюджет за здраве, който да е в размер на 8,3 милиарда лева или 5,5% от Брутният вътрешен продукт. Има предварителна настройка за. По-важното е, че има и такава финансова опция “. Това сподели пред NOVA NEWS ръководителят на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев.

Той добави, че бюджетът на НЗОК към този момент е признат, в този момент предстоят преговорните процеси.

В отговор на въпрос докога ще има клинични пътеки, доцент Тонев съобщи, че преходите в здравната система няма по какъв начин да стават за малко време. „ Като политическо решение сме взели да вървим към подмяна на финансирането в болничната помощ и от клинични пътеки се върви към диагностично-свързани групи. Практически ние сме последната страна в Европа, която има клинични пътеки, и е време за промяна в тази посока. Преди години имаше опит за въвеждането им, само че той не се възприе от обществото и затихна. Сега ние имаме увереност в тази посока. Най-ранната опция да я наложим е в средата или края на 2023 година Пилотният развой ще бъде 3 или 6 месеца в няколко лечебни заведения и при позитивна оценка системата ще бъде въведена навсякъде “, изясни той.

По отношение на заплащането на медиците доцент Тонев акцентира, че се върви към по-справедливо систематизиране на заплатите, само че е доста по-добре да се усилват по-ниските заплати, в сравнение с да се понижават високите. „ Вярно е, че има лечебни заведения, в които администрацията взима много високи суми, само че ние проучваме сега този развой и престои да бъдат взети законодателни ограничения. Истината е, че февруари месец беше избран единствено за бюджета и всичко друго мина в периферията, само че бюджетът към този момент е признат. Нормативни актове ще основават отношение сред най-ниската и най-високата заплата в едно комерсиално сдружение. Ако един шеф желае да има 10 000 лв. заплата, най-ниската в болничното заведение би трябвало да е не по-малко от 1500 лв.. Ако не може да покрие тази заплата, ще би трябвало самичък да стартира да смъква заплатите на най-високите позиции “, изясни той.

По отношение на обстановката в Спешна помощ доцент Тонев съобщи, че казусът е систематичен. „ Имаме написани правила, които, с цел да се съблюдават всеки ден, би трябвало да имаме съответното кадрово поръчителство. Иначе сътворяваме спомагателни отговорности на непълен на брой личен състав, който в някакъв миг се пропуква и не може да свърши работа. По-доброто кадрово застраховане на системата ще се реализира посредством регулация, посредством прекъсване на кранчетата, от където изтичат наши средства в интерес на частни ползи, с цел да могат акумулираните средства да се употребяват за възстановяване на изискванията както на работа, по този начин и на възнаграждение “, сподели той.

Доц. Тонев акцентира, че към този момент има основана опция за нарастване на възнагражденията в Спешна помощ, само че разпределението на средствата зависи от Министерство на здравеопазването.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР