В бюджета за догодина предостатъчно средства са предвидени за нови

...
В бюджета за догодина предостатъчно средства са предвидени за нови
Коментари Харесай

След бюджета на Асен Василев: Банките вдигат лихвите по кредитите ни

В бюджета за следващата година премного средства са планувани за нови задължения. Дори ревизираният предел, който се предлага за следващата година, отново е висок. Знаем, че когато се одобри предел, той постоянно се извършва напълно. Не повече от 9.5 милиарда са ни нужни за 2024 година Ако се огледа до 2026 година какво е планувано да вземаме като заеми, България изпада в дългова взаимозависимост. За това предизвести пред Lupa.bg финансистът Румен Гълъбинов.

 „ Следващите 3 години ще се теглят заеми, до момента в който таванът им разрешава и надуването на финансовите разноски е допустимо. Ще плащаме повече главници и лихви, а това води до последователното повдигане на лихвите на потребителите ”, уточни специалистът.

Бюджетът през септември е с недостиг от 780 млн. лева Според Гълъбинов няколко са факторите, които са причина за недостига:

 „ Бюджетният недостиг се появява при превишение на съвкупните разноски в държавния бюджет над съвкупните доходи, като могат да бъдат изведени следните съществени аргументи за появяването на фискален недостиг в България:

• Спад в постъпленията от корпоративен налог и спад в постъпленията от налог върху приходите.

• Ръст на безработицата и понижаване на постъпленията от налог върху приходите и осигурителните вноски.

 .• Намаляват паричните потоци от чужбина и директните задгранични вложения.

• Намалява събираемостта на данъчните приходи от Данък добавена стойност.

 • Увеличават се компенсациите за безработица в резултат на възходящата безработица.

• Увеличават се хората, получаващи заплащания от пенсионната система.

 • Изплаща се държавен дълг, насъбран в предишни интервали, който не може да бъде разсрочен.

• Довършват се капиталови планове, чието заледяване ще докара до загуба на към този момент направени вложения или ще би трябвало да се заплати съвсем същата сума под формата на неустойки и разноски за поддръжка на обекта в настоящото му положение.

• Нисък надзор върху разходването на обществените средства. ”

 „ Влезем ли в серия на бюджетни дефицити, мъчно се излиза. Брутният вътрешен продукт би трябвало да пораства ускорено, което скоро е мъчно постижимо, а до момента в който това се случи държавният ни дълг ще продължи да нараства ”, сподели още Румен Гълъбинов.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР