В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки за

...
В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки за
Коментари Харесай

Асен Василев: В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки за пенсионерите.

В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки за пенсионерите. Хората с най-ниски пенсии, които са 523 лева, ще получават по 50 лева, всеки месец, а не 50 лева еднократно за Коледа.

Това съобщи финансовият министър Асен Василев пред медии в Брюксел.

" Събираемостта на налозите върви сносно, разходната част - също. Има и повече пари за просвета, заложени в бюджета ", уточни Василев.

" Не е моя работа да желая оставката на здравния министър Христо Хинков. Работа на премиера и вицепремиера е да преценяват дали желаят оставката на един или различен министър ", добави той.

" Това, което споделих е, че в случай че политиката, която примерно аз организирам или назначенията, които аз върша, бъдат неодобрени, това за мен би било мотив да си подам оставката. Вече дали това е мотив за министър Хинков е въпрос за него ", добави Василев.

Припомняме, че през вчерашния ден здравният министър Христо Хинков съобщи, че няма да подаде оставка, както го прикани един от водачите на " Продължаваме промяната " и финансов министър Асен Василев в сряда поради уволнението на шефа на болница " Пирогов ". Аргументът на Христо Хинков е, че си прави работата, а не прави циркове. " Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически водачи ", съобщи той пред БТВ.

" Мисля, че всички сте очевидци, че поддръжката не идва безплатно. Има извънредно остри диспути и замяна на реплики. Ако ще вършим здравна промяна, не е работа на финансовото министерство да убеждава партиите каква би трябвало да е тя. Работа на здравното министерство е да формулира ясни цели и тази промяна да се случи ", сподели още финансовият министър.

Когато бюджетът излезе на второ четене, тогава можем да разясняваме дали сме удовлетворени или недоволни, изясни Василев пред медиите.

" Всички работим България и Румъния да влязат в шенгенското пространство, има извънредно огромна поддръжка и от Европейска комисия, и от другите държави-членки на Европейски Съюз. Имаме индикации в позитивна посока. Оттук нататък е въпрос на дипломация и на малко шанс " - по този начин вицепремиерът отговори на въпроса дали ще има добра вест за влизането на България в Шенген.

" Вътрешните търкания в обединението демонстрират, че за първи път имаме действителна парламентарна република и въпросите се вземат решение в Народното събрание, а не в някакви затворени кабинети. Ако се решаваха в затворени кабинети, нямаше да има търкания ", уточни финансовият министър.

" Второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност се обрисува към края на януари, началото на февруари 2024 година ", сподели още той.

Василев изясни, че на съвещанието на финансовите министри от Европейски Съюз са нанесени механически корекции на сумите по Плановете за възобновяване и резистентност за всички страни.

" Изпълнили сме всички условия по остарелия проект, а за второто заплащане имаме да довършим още едно-две неща. Едното е за разпоредбите да избор на състав на КПКОНПИ, другото е обвързвано с пътната карта, призната от Народното събрание, само че към момента текат договаряния с Министерството на енергетиката.

България продължава да се цели в 1 януари 2025 година като последна дата за приемане на еврото, заяви министърът.

Пакетът от нова помощ за Украйна от 50 милиарда евро се разисква от няколко месеца, като настройките са той да мине оптимално бързо, сподели още Василев.

" Нагласите са това да се случи на Съвета на Европейски Съюз, диалогът е от кое място да се вземат тези средства. Основния вид, който поддържаме, е да дойдат от неусвоените запаси от Плана за възобновяване - към 93 милиарда лева ", уточни финансовият министър.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР