В бюджета на държавата за догодина е заложено 10 процента

...
В бюджета на държавата за догодина е заложено 10 процента
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Данъкът за колите с Евро 4 ще падне с около 20 на сто

В бюджета на страната за следващата година е заложено 10 % нарастване на заплатите. Това сподели в Пловдив Менда Стоянова, ръководител на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тя бе в града под тепетата за откриването на 10-то юбилейно издание на фестивала " Дефиле на младото вино ".

" Предвидено е 10 % увеличение на заплатите в бюджетната сфера, с 20 на 100 ще се покачат и заплатите на учителите, бюджетът също по този начин дефинира и минималния застрахователен приход и там също има нарастване, сподели Стоянова. - Всичко това е политика по приходите, които ще повлияят и върху частния бранш, който на практика заплаща главната част от заплатите в България. "

По отношение на гласуваното повишение на налога на старите коли Менда Стоянова сподели, че задачата не е да се събират повече пари в общините, а в действителност се цели въвеждане на екологичен съставен елемент. Той ще въздейства върху размера на налога, за това дали един автомобил замърсява повече или по-малко околната среда.

Председателят на бюджетната комисия конкретизира, че колите притежаващи документ " Евро 4 " или тези създадени след 2005 година ще имат с към 20 % понижение на налога с този екологичен коефициент.

Увеличение ще има единствено за доста старите коли, които нямат екологична категория, и които повече замърсяват околната среда. На тези коли налога ще се усили даже двойно, сподели тя и даде образец, че за тях от 26 лв. данъка ще скочи на 48 лв..

Менда Стоянова акцентира, че смисъла на този закон не е да се съберат повече пари, а да се направи първата крачка към това хората да мислят по-екологично, когато си купуват и избират автомобил.

Пред публицисти в Пловдив Стоянова още веднъж съобщи, че не е последовател на концепцията за въвеждане на диференцирано подоходно облагане, тъй като с това няма да се реши общественото неравноправие в обществото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР