В бюджета имаме около 500 млн. повече от миналата година

...
В бюджета имаме около 500 млн. повече от миналата година
Коментари Харесай

Разбраха се, засега! Протестът на зърнопроизводителите се отменя

В бюджета имаме към 500 млн. повече от предходната година нарастване в аграрния бранш, по отношение на предходната година. Има усложнение в него и оттова би трябвало да намерим салдото какво тъкмо дефинираме като сериозни зони, кои са най-пострадалите браншове и по какъв начин те би трябвало да бъдат подкрепени без да се раздават средства неотчитайки съответните специфики.

Това сподели пред медиите министър председателят Николай Денков след провелата се среща в Министерския съвет със зърнопроизводителите и представители на Българската земеделска камара.

В нея присъединяване взе и земеделският министър Кирил Вътев.

Причината е декларацията на зърнопроизводителите с претенции и предизвестия за нови митинги. В нея те упорстват да получат изключителни дотации от 20 лева./дка за загубите, които търпят от войната в Украйна. Цената на пшеницата била паднала до рекордно ниски равнища от 350 лева./кг, които не покривали себестойността.

Денков изясни, че част от полемиката е обвързвана с това, че двете страни в тази полемика влизат от разнообразни гледни точки и направления.

От диалозите станало ясно, че има три групи проблеми, добави министър председателят.

“Първият е обвързван с непосредствените потребности, в нуждата от ликвидност в съответните стопанства, с цел да могат да продължат активността си. Втората задача е да се поддържа Министерството на земеделието и храните по повод забавянето в законите, и третата група е обвързвана със задания по повод отстояване позициите на България на европейско равнище ”, изясни Денков.

По думите му идната седмица ще има нова среща, на която ще участва и финансовият министър. На нея ще се види какви са опциите за поддръжка и във връзка с секторите, които са потърпевши от естествените бедствия.

“Тази среща през днешния ден е прехождана от една друга 5-часова. Днешната беше доста градивна и излизаме от нея с оптимизъм. Убеден съм, че ще стигнем до резултата, който търсим ”, съобщи и земеделският министър Кирил Вътев.

Той даде обещание, че ще се вдигне темпото на работа, макар че от началото на годината в министерството се работело по какъв начин в границите на този бюджет да се обезпечат нужните средства, които анализите посочили, че обективно и действително са нужни.

“Дълъг диалог, само че това, което за нас беше значимо, тъй като едни числа и бюджети се приказват на всички места по медиите, е да се разбере, че тук приказваме за нещо доста нужно и значимо ”, добави и Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му са намерили механизмът за работа за идващите няколко дни, тъй като тези дейности претендирали неотложност и бърза реакция.

“Надявам се до края на седмицата да сме изчистили фон по бранш ставките и потребностите, с цел да може идната седмица, когато създадем втората среща да излезем от нея с написано черно на бяло какво ще де случва ”, изясни Проданов.

По думите му в случай че те виждат от страна на страната дейности и се случи, това което желаят като политики, няма причина да се стига до протестни дейности.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР