В бюджет 2018 е предвидено емитиране на 1 млрд. лв.

...
В бюджет 2018 е предвидено емитиране на 1 млрд. лв.
Коментари Харесай

Вземаме 1 млрд. лв. нов дълг, за да платим стар

В бюджет 2018 е планувано издаване на 1 милиарда лева нов дълг за покриване на част от остарели заеми.

Министерството на финансите разгласява законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година.

Емитирането на 1 милиарда лева нов дълг ще се употребява за отчасти покриване на идните погашения по дълга на обща стойност от 1,6 милиарда лева, в това число 1,2 милиарда лева падежи на държавни скъпи бумаги на вътрешния пазар и 0,4 милиарда лева погашения по външни държавни заеми. Останалата част от 0,6 милиарда лева ще бъде покрита със средства, спестени от обезпеченото финансиране на планувания недостиг за 2017 година заради упованията за уравновесено бюджетно салдо към края на годината.

Реализирането на негативно чисто дългово финансиране се чака да докара до понижение на държавния дълг до 23,5 милиарда лева към края на 2018 година или 22,3 % от прогнозното равнище на Брутният вътрешен продукт. При намаляващо съответствие на държавния дълг към прогнозния Брутният вътрешен продукт през тригодишния интервал се чака към края на 2020 година дългът да възлезе на 23,8 милиарда лева или 20,0 % от Брутният вътрешен продукт, което се обуславя от усъвършенстваната бюджетна позиция на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР