В бурния глобален пейзаж, белязан от насилието в Близкия изток

...
В бурния глобален пейзаж, белязан от насилието в Близкия изток
Коментари Харесай

Дойде ли времето за Г-9?

В бурния световен пейзаж, белязан от насилието в Близкия изток и възходящите стопански провокации и провокации за сигурността от страна на Русия и Китай, геополитическите подреждания се трансформират.

Страните от БРИКС, включващи Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, неотдавна насочиха предложения към Саудитска Арабия и ОАЕ, което е сигнал за стратегическо разширение. Този ход, подсилен от съветския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, ускорява въздействието на БРИКС на международната сцена. На фона на това пораждат въпроси дали демократичните страни със свободен пазар би трябвало да укрепват своите съюзи.

По традиция Съединените щати поддържат постоянни връзки с основни членове на БРИКС, само че съставът на тази авторитетна група, доминирана от Русия и Китай, подтиква към размисъл. Направено е предложение за разширение на главната група на Г-7, основана преди повече от петдесет години, посредством включване на нови членове. Южна Корея и Австралия се обрисуват като стратегически избор, като се има поради тяхната забележителна икономическа роля и напъните на Съединени американски щати за подсилване на връзките с двете страни.

Динамичната стопанска система на Южна Корея, която е международен водач в региона на технологиите, в комбиниране с вложенията ѝ в Съединени американски щати и Европа, я слага в удобна позиция за включване в Г7. На фона на ескалиращото напрежение в района, изключително със Северна Корея и Китай, дейното присъединяване на Южна Корея става извънредно значимо.

Австралия, чийто Брутният вътрешен продукт е съпоставим с този на Южна Корея, играе основна роля като водеща демократична страна със свободен пазар в южната част на Тихия океан. Включването ѝ в Г-7 уголемява географския обсег на групата и ускорява позицията ѝ във връзка с Китай.

Застъпниците настояват, че е неотложно Г7 да се трансформира в Г9, включваща Южна Корея и Австралия. Това разширение освен покачва софтуерния опит и запаси в групата, само че и ускорява съдействието по световни провокации, като да вземем за пример изменението на климата и готовността за пандемии.

Роналд А. Клейн, някогашен шеф на канцеларията на Белия дом, твърди , че Г-7, въпреки и сполучлива в продължение на петдесет години, се нуждае от адаптиране към актуалните действителности. Предлагайки да се прибавят Южна Корея и Австралия, той планува Г9 да служи като постоянна платформа за демократичните страни със свободен пазар при ориентирането в комплицирания геополитически пейзаж.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР