В бургаския квартал Победа ядосана жена, объркала се при гласуването,

...
В бургаския квартал Победа ядосана жена, объркала се при гласуването,
Коментари Харесай

В село Зайчар отново хора гласуват с придружител, защото не знаят български

В бургаския квартал " Победа ядосана жена, объркала се при гласуването, избяга с разписката от машината. Почерпен гласоподавател 10 минути опитваше да даде своя избор, осведоми Българска национална телевизия.

" Тя видя, че не е това, което е желала и е натиснала нещо неправилно, след което се ядоса, взе си персоналната карта, остави картата за гласоподаване и си потегли разярена. Взе със себе си бюлетината, смачка го, в джоба си го прибра след това. Зачитаме го като недействителен поради неправилно гласоподаване ", изясни Стефан Георгиев, ръководител на СИК.

От село Зайчар имаше сигнали, че гласоподаватели гласоподават с придружители .
 25.5% интензивност към 16 часа на предварителния избор онлайн
25.5% интензивност към 16 часа на предварителния избор

По данни на " Тренд " към 18.00 часа изборната интензивност е 30,8%

Казусът с придружителите в село Зайчар в община Руен не е за първи път по време на избори. Според представители на СИК тези хора не са имали потребност от придружители . Обяснението е, че съпроводените гласоподаватели имали проблеми със зрението и нямало по какъв начин сами да се оправят с машината.

От РИК настояват, че няма по какъв начин да бъде следено кой има зрителни проблеми, защото в СИК не се изискват специфични документи за проблеми със зрението. А преценката дали да има компаньон е напълно на членовете в съответната СИК.

Според Мехмед Сали, ръководител на СИК в село Зайчар, към 20 души са били с придружител .

" Това е постоянното опрощение, че не виждат. Всъщност истината е, че не схващат български. Изобщо не могат да се ориентират. Обясненията на български не правят никаква работа ", изясни Венета Христова, член на СИК.

По думите на Юсеин Али, гражданин на с. Зайчар хората в селото са остарели и мъчно се ориентират. " Аз компютър къде съм виждал в живота ми ", сподели той.

Сериозни бяха усложненията с машините на огромна част от жителите на бургаския квартал " Победа ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР