В Булгартрансгаз“ не е постъпвала информация от Газпром“ за евентуално

...
В Булгартрансгаз“ не е постъпвала информация от Газпром“ за евентуално
Коментари Харесай

Булгартрансгаз няма информация за евентуално спиране на доставките по Турски поток

В „ Булгартрансгаз “ не е постъпвала информация от „ Газпром “ за вероятно прекъсване на подаването на газ и евентуални проблеми с доставките по „ Турски поток “. Към момента количествата на входната точка в България „ Странджа 2/Малочлар “ постъпват съгласно авансово декларираните количества.

Това отговори Министерството на енергетиката на питане на Свободна Европа във връзка информацията, че по трасето поради наложените ѝ западни наказания.

На въпрос за риска от загуба на директните такси, които са единственото нещо, което България получава от продължението на „ Турски поток “, от „ Булгартрансгаз “ дадоха отговор, че те „ се генерират въз основата на запазен потенциал на българската газопреносна мрежа “.

Проблемът с действието на „ Турски поток “ е обвързван с това, че нидерландското поделение на съветската държавната „ Газпром “ - South Stream Transport B.V. , което е отговорно за оперирането на газопровода, загуби лиценза си. По информация на Радио Свободна Европа той е бил лишен на 17 септември.

В писмо, изпратено до мениджърите на компанията от нейния шеф Олег Аксютин, се разпорежда всички действия да бъдат неотложно прекъснати. Включително и диалозите с всички западни снабдители.

Проблемът идва от това, че в Черно море тръбата минава на дълбочина от 3 км под морското ниво във води, в които има сериозна сеизмична активност. Специализирани кораби правят регулярни инспекции на положението на газопровода и правят бързи поправки при положение на повреди. Оборудването, което е належащо за наблюдаване и поправки, обаче се внася съвсем напълно от западни страни.

Прекратяването на договорните връзки с снабдители от страна на South Stream Transport B.V. значи, „ че никой няма да може да прави поправки, в случай че тръбата се повреди, има течове или част от нея се разпадне поради земетресение “.

„ Всъщност съветската компания е изгубила оперативния надзор над газопровода, а съветското поделение е изгубило връзка с главната корпорация “, сподели преди дни пред Радио Свободна Европа източник от South Stream Transport B.V.

„ Турски поток “, който стартира от Русия и минава по дъното на Черно море до Турция, има потенциал за транспорт на 33 милиарда м3 на година. Половината от това количество се употребява от Турция, а останалата част минава по продължението на „ Турски поток “ през България към Централна Европа. От него се възползват най-много Сърбия и Унгария.

Продължението на газопровода през България е с дължина 474 км. То беше издигнато единствено за към година от третото държавно управление на Бойко Борисов, който го наричаше „ Балкански поток “., платени от държавния бюджет. България чака да си възвърне инвестицията от директните такси, които Русия заплаща за транспорт на газ по газопровода.

Поверителни данни от, които бяха оповестени от проверяващия уебсайт BIRD, демонстрираха, че Борисов, президентът Румен Радев и някогашната председателка на Народното събрание Цвета Караянчева са знаели още преди 5 години, че по продължението на газопровода „ Турски поток “ не е планувано да бъде доставян природен газ за България, а главната цел на този план е „ вероятно прекратяване на преноса [на газ] през Украйна “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР