В БСП вече се редят листите за предсрочните избори на

...
В БСП вече се редят листите за предсрочните избори на
Коментари Харесай

Явор Божанков пред ФАКТИ: Притеснително е, че служебният кабинет маха хора на БСП и слага такива на ГЕРБ, ДПС и ИТН

В Българска социалистическа партия към този момент се редят листите за предварителните избори на 2 октомври, откакто партията се записва в ЦИК. Каква е настройката за вота и какви упования имат социалистите към идващия парламент. Пред ФАКТИ приказва Явор Божанков.

- Г-н Божанков, мина регистрацията на партиите за предварителните избори. Какъв фокус слага пред себе си Българска социалистическа партия?
- Функцията и нашата роля в миналото държавно управление бе доста ясно обрисувана. По отношение на обществената политика, по повод работата на министрите ни. Огромни средства от бюджета бяха преразпределени за увеличение на приходи на пенсии и понижаване на данъчната тежест за работещите фамилии. Продължаваме в същата тази посока, тъй като рецесията носи благоприятни условия в стопанската система. Виждаме, че има двуцифрен растеж в дадени браншове, а в избрани връзки сме първи в Европа. Хората с закрепени приходи, работещите, пенсионерите усещат доста тежко повишаването на цените и инфлацията.

Нашият фокус ще точно този – повишение на приходите, само че с %, който е над инфлацията.

Както направихме с пенсиите в миналия кабинет, това ще бъде наша задача и в идващия. Ако намерим задоволително поддръжка, несъмнено.

- Как гледате на дейностите на служебния кабинет. В него има и членове на Българска социалистическа партия?
- Много се приказва по тематиката. За нас, в Българска социалистическа партия, не е прелестно, че всеобщо се уволняват фрагменти и екипи, които ние сме събрали. Това е обикновено ние да не сме удовлетворени, че служебният кабинет прави това. Притеснителното в тази ситуация е друго, че служебният кабинет сляга на тяхно място фрагменти на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. И особено за Има Такъв Народ е изненада. И това за мен е доста значим миг, тъй като най-острите рецензии на президентството към предходното държавно управление бяха по линия на инфраструктурата, външната политика и изключително енергетиката. А това са тъкмо трите бранша, които Слави Трифонов и Има Такъв Народ управляваха. Защо тъкмо фрагменти на Има Такъв Народ откриха място в служебния кабинет на Радев? Това е знаково. И няма по какъв начин да не възразим. От друга страна ние тези удари ще ги понесем. Каквито и дейности да направи служебният кабинет, негова съществена функционалност е да провежда и организира почтени избори. Притеснително е това, че като че ли фокусът на служебния кабинет не е в това да овладее настоящи проблеми и да провежда избори, а всеобщо кадруване в интерес на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Защо не е редно това? Питам като правист. Защото няма работещ парламент и няма по какъв начин да се потърси отговорност в един парламентарен надзор. Да извикаш министър е да го питаш за какво е направил това и това. Кабинетът на Румен Радев не е редно дотам да се концентрира върху кадрови назначения от най-ниско до най-високо равнище.
- Но Деница Златева оглави „ Булгаргаз “. Тя е член на БСП…
- Мога да приказвам за доста назначения. Масово в страната се махат хора на Българска социалистическа партия и се назначават такива на Има Такъв Народ. В Министерство на вътрешните работи има заместник-министри, близки до ГЕРБ. Бойко Рашков възрази и попита дали служебният кабинет гони мутрите, или ги връща с необятно отворени порти. Това е очевидно за всички министерства. Това ни тревожи, тъй като в този сложен миг за страната

тези дейности трасират пътя за връщане на Бойко Борисов.

Когато основни позиции в страната се дават на близки до ГЕРБ хора, това може да им разреши да се върнат назад във властта. Нали всички се борихме срещу този модел. Аз до неотдавна имах вяра, че и ние, и президентът сме от една и съща страна, когато приказваме да си върнем страната. Когато бе атакувано президентството от прокуратурата, всички излязохме дружно на митинг. Лично бях там. И вярвахме, че, нагледно казано, сме от едната страна на барикадата. Но явно към днешна дата не е напълно по този начин.
Призовавам служебния кабинет да спре с назначенията и уволненията. Ако мога да им дам градивен съвет, дано мислят в посока таван на цените. Ние въведохме такава мярка за цената на електрическата енергия за бизнеса. Всичко над тавана от 250 лв. се заплаща от страната. Има средства. Имаме 4,8% стопански растеж, взимайки поради и инфлацията. Това е доста повече от прогнозите, които имахме. В хазната оставихме 1,5 милиарда лв. остатък. И сега служебният кабинет има комфорта да разполага с тези средства и нека да мислят за политики, с които да омекотят тежестта на рецесията и да я разпределят солидарно върху другите браншове, тъй като има такива, които в действителност са съществено наранени. Назначенията и уволненията няма да решат тези въпроси.

- Следващият парламент се чака да е още по-пъстър. Как ще се сглоби кабинет съгласно вас?
- Трудно. Фрагментиран парламент мъчно сформира работещо държавно управление. Но този път считам, че нещата да много по-ясни. Преди

имаше някакви подозрения и очаквания, че Слави Трифонов ще води борба с мафията.

Щеше да изчегъртва ГЕРБ и така нататък И се оказа след това, че Трифонов изчегъртва всичко друго, само че не и ГЕРБ. Така че би трябвало в този момент, откакто се нагледахме на показното налагане на подправени кабинети, след това свалянето на Никола Минчев и така нататък, хората да са разбрали кой от коя страна стои. Разграничителната линия, зад която застават партиите, които са за разтрошаване на модела и против корупцията, е ясна. Като партия, която доста пъти е получавала третия мандат, се е считало, че ние ще работим с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Е, доказахме и показахме, че няма да по какъв начин да работим с тях. В идващия парламент диалози с ГЕРБ и Движение за права и свободи ние няма да водим. Всички други партии, които поддържат политиките ни по увеличение на приходите, обществената политика и правосъдната промяна, могат да бъдат наши сътрудници. Когато приказвам за обществена политика, тук решаващо е да има правосъдна промяна, тъй като се нуждаем от ефикасна битка с корупцията. Ние успяхме да закрием спецсъдилищата, започнахме тази промяна. Но ви давам образец за какво бе нужно това. 400 млн. лв. за ремонт на язовири и единствено един ремонтиран при ГЕРБ. Има документи и ясни доказателства за явни злоупотреби, само че нищо. Прокуратурата засекрети материалите и толкоз. В идващия парламент идеята правосъдна промяна ще продължи да е доста настояща.
- Коалицията „ Българска социалистическа партия за България “ ще се уголемява ли. Водите ли диалози с нови партии?
- Не вземам участие в такива диалози и не мога да кажа нищо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР