В Брюксел вчера и днес различни институции и забележителности развяха

...
В Брюксел вчера и днес различни институции и забележителности развяха
Коментари Харесай

Манекен Пис в Брюксел с маска в цветовете на дъгата в знак на солидарност с ЛГБТИК общността

В Брюксел през вчерашния ден и през днешния ден разнообразни институции и забележителности развяха флагове с дъга или бяха осветени в цветовете на дъгата в символ на взаимност с правата на ЛГБТИК общността в Европейския съюз. Най-известната забележителност на Брюксел Манекен Пис също имаше маска с цветовете на дъгата.

В отговор на отстъплението във връзка с правата на ЛГБТИК лицата в някои страни от Европейски Съюз, по-специално Полша и Унгария, евродепутатите оповестиха през днешния ден Европейски Съюз за " зона на независимост за ЛГБТИК лицата ".

Две години след първото оповестяване от полски локални управляващи на " зона без ЛГБТИК лица ", Парламентът разгласи Европейски Съюз за " зона на независимост за ЛГБТИК лицата " в резолюция, призната с 492 гласа " за ", 141 гласа " срещу " и 46 гласа " въздържал се ".

От март 2019 година насам над 100 полски района, окръзи и общини са приели резолюции, в които се афишират за свободни от " идеология " на ЛГБТИК лицата.



Евродепутатите акцентират, че тези " зони без ЛГБТИК лица " са част от по-широк подтекст, в който общността на ЛГБТИК лицата в Полша е обект на нараснала дискриминация и набези, който се характеризира с възходящи изявления, подбуждащи към ненавист, от страна на обществените органи, определени представители (включително сегашния президент) и проправителствените медии. Те също по този начин показват страдание по отношение на арестите на деятели за правата на ЛГБТИК лицата, нападенията и възбраната на прайд шествия.



Въпреки че Комисията отхвърли подадените от полски градове, които са приели сходни резолюции, заявки за финансиране от Европейски Съюз в границите на нейната стратегия за побратимяване на градове, евродепутатите приканват институцията да отиде по-далеч. Според тях Комисията следва да употребява всички налични принадлежности, в това число производствата за определяне на несъблюдение на отговорности, член 7 от Договора за Европейски Съюз, както и неотдавна признатия Регламент по отношение на отбраната на бюджета на Европейски Съюз, с цел да противодейства на нарушаванията на главните права на ЛГБТИК лицата в Европейски Съюз.

В резолюцията на Екологичен потенциал се загатва и влошаващото се състояние в Унгария. През ноември 2020 година унгарският град Надката одобри резолюция, забраняваща " разпространяването и насърчаването на пропагандата на ЛГБТК лицата ". Един месец по-късно националният парламент одобри конституционни промени, които в допълнение лимитират правата на ЛГБТИК лицата, като подценяват съществуването на трансполови и небинарни лица и лимитират правото им на фамилен живот.

" ЛГБТИК лицата на всички места в Европейски Съюз следва да се употребяват от свободата да живеят и обществено да показват своята полова ориентировка и полова еднаквост, без да се опасяват от непоносимост, дискриминация или гонене. Органите на всички нива на ръководство в целия Европейски Съюз следва да пазят и предизвикват равенството и главните права на всички, в това число ЛГБТИК лицата ", заключват евродепутатите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР