В болницата в афганистанската провинция Балх през изминалите месеци всеки

...
В болницата в афганистанската провинция Балх през изминалите месеци всеки
Коментари Харесай

Все повече афганистански деца са недохранени

В болничното заведение в афганистанската провинция Балх през миналите месеци всеки ден идват над 300 деца. Някои са с дихателни проблеми и пневмония, само че по-голямата част са мощно недохранени.

Все по-бедни и обезверени, някои родители просто изоставят децата си там, тъй като нямат опция да се грижат за тях. Но и в болничното заведение имат дефицит както на личен състав, по този начин и на медикаменти, с които да лекуват дребните пациенти.

" През годините броят на недохранени деца, постъпили при нас, сензитивно се усили. Ако сегашната обстановка продължи, в случай че бедността се ускори, в случай че хората все по този начин останат без работа, рискуваме да загубим човешки животи ", споделя доктор Абдул Рауф Фрох, завеждащ педиатрично поделение.

Бадал е майка на 4-месечно момченце, което страда от недохранване. Притеснена е, че домашното лекуване не му е помогнало.

" Минаха две нощи, откогато лекарите му изписаха медикаменти, само че не стопира да плаче и да го боли коремчето ", споделя майката.

Едногодишният наследник на друга жена е болен към този момент над 45 дни.

" Бяхме в частна болница в Маймана, само че не съумяха да му оказват помощ. Преместихме го тук и лекарите споделиха, че има язва на стомаха ", изясни Дилбар Фаряб.

За казуса с недохранването на децата в Афганистан алармираха от СЗО и Организация на обединените нации. Талибанското държавно управление отхвърли това да е правилно. През септември на донорска конференция в Женева беше решено да бъдат отпуснати помощи в размер на над 1 милиарда $ за Афганистан.

Генералният секретар на Организация на обединените нации упорства до края на годината в страната да дойдат филантропични колета за най-малко 600 млн.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР