В богатия квартал Mayfair в Лондон галерия Fumi - пространство

...
В богатия квартал Mayfair в Лондон галерия Fumi - пространство
Коментари Харесай

Защо все повече компании правят мебели от картон и здрави ли са те

В богатия квартал Mayfair в Лондон изложба Fumi - пространство за актуален дизайн, демонстрира нова сбирка от мебели. Това не би било изненада, в случай че материалът, от който са направени тези столове и маси, не бешекартон, оповестява.

Box е проектирана от английския дизайнер на мебели Макс Ламб и употребява картонени кутии, основани в неговото студио. „ Много ми е мъчно да изхвърлям неща “, споделя той, седнал върху едно от своите творения.

Въпреки че е един от най-евтините налични материали и постоянно се изхвърля, картонът от ден на ден се употребява за основаване на мебели от висок клас на налични цени.

Докато разнообразни дизайнери опитват с материала, създавайки провокативни проукти, други употребяват капацитета му като видимо резистентен вид за обзавеждане на вашия дом.

Резултатът е завладяваща сбирка от мебели, която резервира детайли от естетиката на картонената кутия – кубистични форми и лога на опаковките, само че се развива в непредвидени скулптурни форми, композиции и земни бои.

Въпреки възприемането на материала като нежен, частите са проектирани да устоят на практическа приложимост. Тяхната издръжливост се дължи на метода, по който Ламбизгражда пластове от велпапе, употребявайки сходна на лепило примес от пшеница и вода.

Компанията записва името си в историята на картонените мебели, почнала с Wiggle Side Chair на Франк Гери от 1972 година Тя е част от поредицата Easy Edges, проектирана от архитекта, която се основава на силата и скулптурния капацитет на велпапето.

Като възпитаник Ламб се въодушевява от картонените творби на Гери и след това основава картонена маса през 2000 година, която, съгласно него, родителите му към момента употребяват, споделя CNN.

Съвсем неотдавна различен прочут проектант прави мебели от материала. След като го употребява в новаторски архитектурни планове, Шигеру Бан основава с него сбирката си Carta (1998–2015).

Той проектира столове, табуретка, шезлонг и маса благодарение на тънки картонени тръби, обработени със смола, с цел да ги направи водоустойчиви, комбинирайки ги с по-традиционни материали, в това число брезов шперплат и стъкло.

От 2020 година основаният в Берлин украински художник и дизайнер Иля Голдман Губин укрепва деформирани картонени кутии благодарение на смола и фибростъкло и ги трансформира в необикновени седалки, маси и лавици.

Творецът поставя началото на плана си Karton след пандемията, когато се насочва към изпробване с творения, размиващи границите сред изкуството и функционалните предмети.

„ Исках да прибавя ново измерение към моето изкуство, нещо по-достъпно, което хората да могат да допрян без потребност от позволение “, изяснява той.

Всяка от мебелите му е неповторима - той употребява тежестта на личното си тяло, с цел да оформя кутиите в разнообразни смачкани форми. Въпреки че наподобяват като лъскави статуи, те могат да извършват функционалността на столове или маси.

„ Въпреки че наподобяват деликатни, те са мощни “, изяснява Губин. „ Исках да направя нещо, което да изненада наблюдаващия. “

Преминавайки от провокативното към практичното, марката Room in a Box — основана през 2013 година, предлага елементарни модулни картонени мебели, рекламирани по едно и също време като евтини и потребни за планетата.

Използвайки висококачествено велпапе, геманската компания дава обещание, че нейните артикули - от основи за легло до столове и маси, могат да устоят до 10 години употреба.

Room in a Box притегли публичното внимание посредством изявления в TikTok предходната година, като видеоклипове за картонените мебели към този момент имат над 2.4 милиона гледания.

Марката се харесва на младежи, които са мобилни и се нуждаят от леки, елементарно портативни варианти, само че не харесват въздействието върху околната среда на „ бързите мебели “.

Съоснователят на компанията Джералд Дисен споделя за CNN, че продуктите на Room in a Box са доста по-устойчиви от мебелите от обичайни материали, цитирайки по-ниския им въглероден отпечатък и по-малкото ползване на сила заради рециклируемия темперамент на материала, леката структура и модулния формат.

Същите тези качества вършат картона известен избор, когато става въпрос за незабавно разполагане на мебели, изключително за бежанци. През 2011 година френските дизайнери NOCC сътвориха Leaf Bed - картонено легло, предопределено да се употребява от хора в бежански лагери.

С елементарен дизайн от авансово изрязани панели, които се доставят с всички принадлежности и елементи, нужни за сглобяване, походното легло се употребява от Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците.

Производителят на картон Smurfit Kappa, участващ в производството на Leaf Bed, си сътрудничи с Edinburgh Direct Aid (EDA) през 2017 година, с цел да изпрати помощ до бежанските лагери на границата сред Ливан и Сирия в картонени кутии, които след това могат да бъдат превърнати в мебели за незабавни случаи.

Въпреки че творбите на Ламб са колекционерски и дизайнерски (цените се афишират единствено при запитване), той споделя, че планът му цели да показва „ хубостта и постоянството “ на картона като материал.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР