В близко бъдеще схемата за плащане на руския газ в

...
В близко бъдеще схемата за плащане на руския газ в
Коментари Харесай

Кремъл обяви представянето на схемата за плащане на газ в рубли

В близко бъдеще схемата за заплащане на съветския газ в рубли ще бъде показана на обществеността, тя към този момент е подготвена, сподели прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Той удостовери, че схемата към този момент е показана на президента. Според Песков схемата ще бъде показана на обществеността " доста скоро ". „ Включително и през днешния ден можете да очаквате “, предава думите му ТАСС.

Говорителят на Кремъл изясни също, че Русия е ангажирана с всички отговорности по газовите съглашения, в това число броя на доставките и тяхната цена.

„ Де факто, за получателите на съветски газ, които заплащат за тези доставки, в действителност няма да има промени. Във всеки случай те купуват рубли за същата валута, посочена в договорите. Русия остава ангажирана с всички свои отговорности по съществуващите контракти и съглашения, както във връзка с количеството, по този начин и във връзка с цената и по този начин нататък “, посочи Песков, съобщи РИА Новости.

Междувременно предния ден, след диалог с немския канцлер Олаф Шолц, Путин инструктира своя асистент по икономическите въпроси Максим Орешкин да се свърже с Германия, с цел да изясни механизма за заплащане на газ в рубли.

„ Путин осведоми Шолц задоволително в детайли по тематиката за заплащането на доставките на газ в рубли. Бяха дадени доста подробни пояснения, само че с цел да изведе тези пояснения на по този начин нареченото по-експертно равнище, Путин инструктира помощника на президента (Максим) Орешкин след диалога да се обади на помощника на канцлера по икономическите въпроси (Йорг) Кукис “, сподели Песков..

Снощи Орешкин се обади на Кукис и „ безусловно съдържателно, софтуерно, без никаква политика, изясни по какъв начин се вижда работата на тази система “.

Ден преди този момент съветският президент Владимир Путин и немският канцлер Олаф Шолц размениха отзиви за идващия кръг от руско-украинските договаряния в Истанбул предния ден. Освен това Путин осведоми сътрудника си за решението да премине към заплащане на съветски газ в рубли.

„ Промяната в процедурата за сетълменти се вкарва заради обстоятелството, че в нарушаване на интернационалното право валутните запаси на Банката на Русия бяха замразени от страните-членки на Европейски Съюз “, се споделя в изказване на Кремъл. „ Беше маркирано, че взетото решение не би трябвало да води до утежняване на договорните условия за европейските компании, внасящи съветски газ. Беше контрактувано, че специалистите на двете страни ще приказват в допълнение за това “, прибавиха от Кремъл.

От своя страна Шолц „ не се съгласи с тази процедура по време на диалога, а единствено изиска писмена информация, с цел да разбере по-точно процедурата “, прецизираха от пресслужбата на канцлера. Шолц сподели още, че „ заплащанията ще продължат да се правят извънредно в евро и ще бъдат превеждани както нормално към Газпромбанк, който не предстои на наказания, а по-късно банката ще конвертира парите в рубли “.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР