В близките 5-10 години е малко вероятно да видим успокояване

...
В близките 5-10 години е малко вероятно да видим успокояване
Коментари Харесай

Експерт: В близките 5-10 години е малко вероятно да видим успокояване на инфлацията

В околните 5-10 години е малко евентуално да забележим усмиряване на инфлацията, а в идващите 12 месеца централните банки ще покачват лихвите и ще би трябвало да понижат активите си. Това е мъчителен развой, който ще докара до повишение на лихвите по ипотеките и сигурно ще се отрази на пазара на недвижими парцели. Това коментира Цветослав Цачев, главен капиталов съветник в Елана Трейдинг пред Bloomberg.

" Повишаването на пазарните лихвени равнища ще докара до по-високи лихви по ипотеките, срив в строителството и пръсване на балона. Пазарът ще доближи точка, в която ще стане наличен за хората. От друга страна инфлацията ще ги кара да купуват от ден на ден такива активи и по тази причина не считам, че балона ще се спука като през 2008 година, с по 30-40% надолу. Не считам, че ще е подобен сюжетът, изключително в България, тъй като тук банките не престават да кредитират. В Западна Европа обаче ще има сериозна промяна на цените на парцелите и това ще се отрази на стопанската система. Вече го виждаме в цените на акциите, които са с 20-30% надолу “, отбелязва той.

Според него инфлацията и рецесията ще останат във фокус още доста дълго време и инфлацията няма да се върне до равнищата от предното десетилетие най-малко в околните 5-10 години. " Ще си приказваме непрекъснато за инфлация и криза, може би ще забележим дъно на пазарите идната година и вероятно опит за  икономическо възобновяване, когато и в случай че централните банки стартират още веднъж да подтикват “, счита гостът.

Напрежението сред Запада и Русия с нейните запаси остава и надлежно не могат да се намерят задоволително налични и евтини първични материали, с цел да се успокои инфлацията. Инфлацията би трябвало да компенсира и обстоятелството, че стопанската система е работила с доста задължения през последните години и в този момент тя работи в интерес на страните и фирмите, които са създали тези задължения.

" Говорим за негативна възвращаемост – за хората, които икономисват инфлацията е налог, който компенсира компаниите, за които инфлацията значи повече доходи, а за страната повече налози, с което стопанската система да догони тази задлъжнялост “, споделя Цачев.

Спадът в цената на еврото е обвързван най-много със страховете от криза, като вложителите заобикалят Европа точно затова и избират да държат доларови активи.

" Въпросът не е това дали ще има сила, а каква ще е цената й. Може да се наложи да падне потреблението, а тогава ще страда стопанската система. Именно промишлеността ще пострада от неналичието на сила, тъй като там се работи на дребни маржове и производството просто ще спре. Потребителите могат да получат помощ от страната, само че промишлеността не може да бъде спонсорирана в идващите 2-3 години “, безапелационен е Цачев.

Гостът предвижда, че акциите ще продължат да се движат надолу и суровините ще продължат да вършат корекции до момента в който се стигне до баланс на действителната стойност на доста активи. " Има заплаха от 4% рента в Съединени американски щати и 2-3% в Европа до края на годината и това ще окаже въздействие на доста браншове. Технологичният бранш ще понижи експозицията си, занапред ще се видят отрицателните резултати “.

" Не считам, че нещата са се трансформирали през последния един месец, това което видяхме от Пауъл е, че той сподели истината в очите – Фед няма да налива толкоз пари, колкото се очакваше. Виждаме едно отрезвяване на финансовите пазари “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР