В благоевградското село Логодаж посрещат Бъдни вечер по стара българска

...
В благоевградското село Логодаж посрещат Бъдни вечер по стара българска
Коментари Харесай

В село Логодаж посрещат Бъдни вечер по стара българска традиция

В благоевградското село Логодаж посрещат Бъдни вечер по остаряла българска традиция

На празничната софра постоянно се поставя пъстър самун, прясна питка със сода и бяла паричка. Ястията би трябвало да са нечетен брой.
Празнично свещенодействие в „ Св. Александър Невски ” за Бъдни вечер (СНИМКИ) Патриарх Неофит се обърна към вярващите в навечерието на Рождество
Веселинка Бойчева е приготвила пъстрота самун още през нощта. „ Това е кучето, това е гроздето, това е орачо, я ги воловето, я им роговете. Знаем от старите хора, това, което се принесе на Бъдни вечер, всичко да се сбъдне, да се роди двойно, тройно, богато, щедро да има насекъде по земята”, сподели Веселинка.
Снимка: btvnovinite.bg
Освен тази погача, е омесила и колачета. „ Това е женско колаче, това е житен клас, тъй като житото ражда, по този начин да раждат дамите, да има свет на земята. Това са мъжки колачета, на момчетата се дават”, изясни дамата.

Ястията на масата са 9 или повече, по този начин домакините са запомнили от родителите си.
Снимка: btvnovinite.bg
Важно място на трапезата заема содената питка. „ Когато се меси такава пика на Бъдни вечер, се прави содена с паричка вътре. Отсева се брашното, поставя се сол, поставя се сода, погасява се с оцет содата. Като се омеси, постави се паричката, питката се сплесква е по този начин с ръката”, разясни Веселинка.
Столично заведение раздава храна за Бъдни вечер на възрастни и нуждаещи се Осигурени са пакети с храна за над 400 души
Тя уточни, че домът се прикадява с тамян и се канят посетители. След което вечерят дружно, питката се чупи и се раздава на всички на трапезата.

След края на вечерята, трапезата не се раздига, в чест на дълго чакания посетител. Днес имен ден чества Евгени, Благородка, Божидар.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР