В Бирмингам, Великобритания, се провежда конгрес на консерваторите, който не

...
В Бирмингам, Великобритания, се провежда конгрес на консерваторите, който не
Коментари Харесай

“Всичко за богатите”. Лиз Тръс реши да унищожи икономиката на Великобритания

В Бирмингам, Англия, се организира конгрес на консерваторите, който не вещае нищо положително за тях. Лиз Тръс, която беше определена за партиен водач и министър-председател единствено преди месец, внезапно пада. Защо Англия не може да излезе от продължителна рецесия?

Рязко рухване

Според изследователския център “Опиниум ” през последната седмица на септември известността на консерваторите е спаднала със седем пункта, до 27 %, до момента в който лейбъристите, в противен случай, са добавили до 46. Положението за самата Тръс е още по-лошо: спад от 25 на 18% и нарастване на броя на недоволните от нея от 34 на 55. Както отбелязва “Гардиън ”, даже предшественикът на Борис Джонсън беше в по-добра позиция в навечерието на оставката си. “Ройтерс ” написа, че Тръс е постигнал за една седмица същите " отвратителни " индикатори за доверие, към които Тереза Мей и Джонсън се стремят няколко години.

А водачът на Лейбъристката партия Кийр Стармър се поддържа от ден на ден в страната. Според последните социологически изследвания 35 % от британците го считат за най-хубавия претендент за министър-председател. В същото време 18 % от гласувалите за консерваторите през 2019 година към този момент са подготвени да поддържат съперниците им.

Голямото неодобрение измежду гласоподавателите провокира законът за понижаване на оптималната ставка на спомагателния налог от 45 на 40 % за тези, които печелят над 150 хиляди лири стерлинги годишно. В резултат хазната ще пропусне към 45 милиарда, които Лондон възнамерява да заеме от интернационалните финансови организации. Въпреки това Тръс е подложен на критика от МВФ за разширение на обществената бездна сред богати и небогати. Освен това Фондът предизвести за висок риск от скок на инфлацията.

Само оповестяването на желанията на Тръс беше задоволителна, с цел да изравни обменния курс на английската валута и $. За финален път лирата беше толкоз евтина през 1985 година Около 75 % от британците считат, че Консервативната партия е изгубила надзор над икономическата обстановка в страната. По-конкретно, това мнение се споделя от 71 % от гласоподавателите, които са дали своят вот за торите преди три години.

Въпреки това Тръс не има намерение да се откаже от икономическата си промяна. В изявление за “Телеграф ” тя сподели, че държавното управление просто не може да изясни на хората всички преимущества на сходна политика, само че това е поправимо. И акцентира, че решението е взето персонално финансовия министър Куази Квартенг. За ескалацията на рецесията обаче, съгласно нея, не са отговорни английските управляващи, а съветският президент Владимир Путин.

Поседя задоволително

Според разпоредбите на консерваторите водач не може да бъде отхвърлен от власт през първата година на ръководството си, само че съгласно “Гардиън ” торите към този момент мислят по какъв начин да заобиколят възбраната. Един от вероятните сюжети е всеобща оставка на членове на държавното управление. Другото е смяна на партийните закони.

Няколко някогашни министри на торите споделиха пред вестника при изискване за анонимност, че Тръс е политически мъртвец, само че към момента не всички схващат това. Тя би трябвало да бъде освободена допустимо най-скоро, с цел да има късмет през 2024 година партията да завоюва парламентарните избори.

Депутатът-консерватор Роб Пауъл сподели пред локалните медии, че известието на държавното управление за проекта за промени е „ неуместно шоу “ и Тръс би трябвало да го приключи, преди да е станало прекомерно късно. Общо 12 депутати от торите обществено показаха противоречие. Неофициален водач на тази група беше някогашният министър на жилищното строителство, районното развиване и локалното самоуправление Майкъл Гоув.

Засега не се разискват претенденти за заместител на Тръс, само че медиите считат за неин главен противник изгубилият вътрешнопартийните избори Риши Сунак. Той не взе участие в конференцията с Бирмингам, само че измежду консерваторите единствено мързеливият не го съпоставя с сегашния министър председател. „ Невидимото наличие на Сунак ще се усеща непрекъснато на конгреса “, отбелязва европейският клон на американското издание “Политико ”.

Букмейкърите към момента не отписват Борис Джонсън. Според социологически изследвания 48% от консервативно настроените британци считат, че той би бил по-добър министър председател от Тръс. И в самата партия има доста хора, които си спомнят Джонсън с топлота, тъй като с негова помощ торите победиха лейбъристите на парламентарните избори през 2019 година Експремиерът е подготвена опция. Друго нещо е, че завръщането му може дефинитивно да погребе репутацията на Консервативната партия - въпреки всичко там напълно неотдавна самите те се отърваха от него под публичен напън.

Игра за пари

Парламентарната съпротива, водена от Кийр Стармър, приканва за единение, с цел да се осуети промяната на Тръс, която той назовава " опасност за националната стопанска система " и " игра за английските пари ". Правителството в сянка (опозиционният кабинет) счита, че осъществяването на проекта на премиера, който не е нищо повече от неразумно икономическо самобичуване, би трябвало неотложно да бъде спряно.

Страстен обожател на Маргарет Тачър, Тръс взема решение да организира радикални неолиберални промени, изяснява Людмила Бабинина, старши теоретичен помощник в Отдела за проучвания на европейската интеграция в Института за Европа на Руската академия на науките. " В допълнение към намаляването на налозите за супербогатите, тя желае да стартира всеобща приватизация и да увеличи главния лихвен %. Тръс се надява да притегли вложения в страната. Но елементарните британци са уверени, че заради такава политика работните места ще бъдат съкратени и цените ще се покачат. Мащабът на личността не ѝ разрешава да стане втората Тачър ", споделя специалистът.

Най-вероятно Тръс няма да устои на премиерското кресло до 2024 година, счита Наталия Ерьомина, професор в катедрата по европеистика във Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург. " Тя беше определена от партията, а не от елементарните жители. Това лишава Тръс от легитимността, която да вземем за пример имаше Джонсън. Решението на торите през цялото време не откри всеобща поддръжка измежду британците. Ситуацията се утежни още повече, откакто Тръс изцяло провали данъчната политика - една от най-силните трендове на консерваторите. Техният електорат стартира да осъзнава, че както министър председателят, по този начин и целият кабинет, който тя сформира, не се оправят със отговорностите си ”, добавя специалистът.

Не може обаче да се каже, че дните на Тръс са преброени, прецизират специалистите. В предишното тя неведнъж е демонстрирала умеене да се приспособява към обстановката, а и този път може да откри някой, на който да трансферира виновността за непопулярната промяна. Освен това няма такива, които биха желали да заемат премиерския стол, а освен да подлагат на критика сегашния началник на държавното управление. В английския политически хайлайф има доста малко хора, които желаят да ръководят страната в изискванията на тежка икономическа и политическа рецесия.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР