В безпрецедентно видеообръщение главният прокурор Иван Гешев използва отбелязването на

...
В безпрецедентно видеообръщение главният прокурор Иван Гешев използва отбелязването на
Коментари Харесай

“Последната крепост на демокрацията”: Гешев използва войната, за да се оплаче от политически натиск

В невиждано видеообръщение основният прокурор Иван Гешев употребява отбелязването на военната експанзия на Русия против Украйна, с цел да подчертае, че против прокуратурата се оказва политически напън.

“Живеем в комплицирани и несигурни времена. След съветската експанзия в Украйна, наоколо до нас се води кръвопролитна война. Отново умират почтени жители – дами и деца. Сякаш ние, хората, не сме научили уроците от историята си и повтаряме най-черните й страници ”, стартира обръщението си Гешев.

След което прави разбор на политическата обстановка в страната – нестабилни институции и няколко рецесии – политическа, икономическа и конституционна. Според него тяснопартийни ползи интереси слагат личните си цели над над ползите на обществото.

И декларира:

“Днес само правосъдната власт, част от която е и прокуратурата, остава поръчител за сигурността на жителите. Ние сме последната цитадела на правовия ред и демокрацията! ”

Гешев изяснява, че от началото на мандата си той е подложен на “силен и неправдив напън от страна на политически кръгове, олигарси и подвластни от тях медии ”, които са наранени от работата на прокуратурата. Той прибавя, че в действителност става въпрос за проведената престъпност, която е директно застрашена и се пробва да отслаби прокуратурата.

“Точно по тази причина през днешния ден не мога и нямам право да мълча, когато виждам, че прокуратурата се трансформира в разменна монета при разногласия сред политическите партии и техните водачи. Това е рисково, тъй като нарушава главните конституционни правила за разделяне на управляващите и самостоятелност на правосъдната система, в частност на прокуратурата. Опасно е, тъй като точно те са вододелът сред демократичната страна и едноличната власт, а отсам крачката до засягане правата на българските жители и репресии, които познаваме от историята, е доста дребна ”, продължава речта си основният прокурор.

Той счита, че страната е на крачка от връщане на времената, в които “българи са убивали българи ” и приканва за връщане на “истинския смисъл “в думите родно място, родина, дълг, чест, достолепие, самостоятелност. ”



Гешев приказва за “търгуване на прокуратурата ”, която не може да бъде пленник на “дребнави политически сметки и не би трябвало да носи отговорност за политическата рецесия в България ”.

“Точно противоположното – тя ще остане стожер на правата на българските жители и страж на правовата страна и демокрацията! Изборите идват и си отиват, само че хората и Родината остават. Бог да пази България! ”, заключава Гешев.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР