В безпрецедентен ход Китай финализира нов закон, уреждащ начина, по

...
В безпрецедентен ход Китай финализира нов закон, уреждащ начина, по
Коментари Харесай

Алгоритмите – новата мишена на китайските регулатори

В невиждан ход Китай завърши нов закон, уреждащ метода, по който софтуерните компании могат да употребяват логаритми за рекомендации – тайната на триумфа за доста от колосите в бранша, написа Си Ен Би Си.

Новите правила, които бяха показани за първи път предходната година, ще влязат в действие на 1 март.

Алгоритмите играят основно значение за метода, по който оперират софтуерните компании – от препоръчването на артикули в приложенията за електронна търговия до подбирането на осведомителни излъчвания в обществените мрежи.

Инвеститорите ще наблюдават деликатно метода, по който тези промени ще се отразят на бизнес моделите на фирмите в страната, в това число на колосите Alibaba и Tencent.

Разпоредбите в новото законодателство за логаритмите включват:
Компаниите не би трябвало да употребяват логаритми за рекомендации, с цел да вършат нещо, което нарушава китайските закони, в това число дейности, които застрашаване на националната сигурност. Алгоритмите за рекомендации, ориентирани към новинарска информация, би трябвало да получат лиценз за активността си и не могат да бъдат употребявани за разпространяване на подправени вести.Компаниите би трябвало да осведомят потребителите за „ базовите правила, цели и механизми на интервенция “ на логаритмите за рекомендации.Потребителите би трябвало да могат да се откажат от приемането на рекомендации посредством логаритми.Потребителите би трябвало да могат да избират или изтриват тагове, които се употребяват за зареждането на логаритми, предлагащи им разнообразни неща.Компаниите би трябвало да улеснят „ безвредното потребление “ на услугите за рекомендации от възрастните хора, предпазвайки ги от измами.Компаниите може да отнесат санкции в размер от  10 хиляди до 100 хил юана (между към 1570 и 15 740 долара) за нарушавания на разпоредбите.
Прилагането на тези правила обаче може да докара сред регулаторите и софтуерните компании, защото органите за контрол ще би трябвало да инспектират кода, на които са основани логаритмите, с цел да открият нарушавания.

„ Алгоритмите са най-секретната загадка на компанията, те най-ценния й актив. Ако държавното управление може да рови там, това би било проблем “, разяснява Кендра Шейфър от at Trivium China consultancy.

„ Какъв достъп до кода ще получава CAC? Дори и да получи достъп до кода, ще може ли да подсигурява, че тези неща няма да се случват? “, пита тя, визирайки Китайската администрация за киберпространство.

Затягането на регулацията върху логаритмите е част от продължаващата повече от година акция на Пекин за усилване на контрола върху вътрешния софтуерен бранш и ограничение на въздействието на китайските колоси, които през последните години се радваха на значително безграничен напредък.

Миналата година Китай вкара антитръстови правила за интернет платформите, значим закон за отбрана на данните и понижи времето, което децата могат да отделят за онлайн игри.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР