В Банско възобновиха тестването за COVID-19. Над 800 души са

...
В Банско възобновиха тестването за COVID-19. Над 800 души са
Коментари Харесай

Продължава тестването за COVID-19 в Банско

В Банско възобновиха тестването за COVID-19. Над 800 души са били изследвани през първата седмица. 60 от тях са с построени антитела, заяви Българска национална телевизия.

Тестването в курорта се наложи, откакто беше разгласен за развъдник на болестта поради многото туристи. Здравната ревизия получи 2000 теста, планувани за всеобщо тестване на хората в Банско.

Резултатите демонстрират, че малко над 7% от изследваните досега са имали контакт с вируса. Това са хора, работили на първа линия след определяне на болестта, както и заетите в туристическия бизнес.

Д-р Татяна Джупанова - РЗИ-Благоевград изяснява, че и ски учители, и служащи по пистите също са посочили антитела. По думите й вирусът в Банско е пристигнал с туристите.

На пациентите, които са посочили смесени антитела, е взета проба за PCR-тестове, които са изпратени за проучване в София.

Всички PCR-и за всички тези дни, като се изключи вчерашния ден, са негативни, което приказва, че вирусът към този момент го няма в носоглътката, разяснява доктор Джупанова.

От през днешния ден, по график, стартира проучване и от персоналните лекари в Банско. Те разполагат с към 2000 теста, които са подаяние.

По думите на един от общопрактикуващите лекари в Банско, тези, които ще бъдат изследвани, ще идват сред 13 и 14 часа, като тогава ще бъдат прекратени останалите прегледи.

Тестването на хората в Банско ще продължи до началото на май, като се чака да бъдат обхванати близо 40% от локалните.

Припомняме, че тестването в Банско стартира на 12 април, като се чака то да продължи месец.

Премиерът Бойко Борисов настоя за всеобщо тестване в Банско, откакто от Щаба показаха подозренията си от резултатите по времето на карантината в града.

Припомняме, на 31 март въведената цялостна карантина в Банско за две седмици беше публично свалена, само че градът мина под общ режим като регионалните градове - с КПП-та на вход и излаз и целесъобразно непътуване на жители като се изключи незабавни и изключителни обстановки.

Банско бе блокиран, откакто от Оперативният щаб откриха огнище на заболяването. Предсрочно зимният туристически сезон бе преустановен, а намиращите се в града туристи се извозваха под кордон. Нови случаи на ковид на поданици на града не бяха открити, само че няколко пъти бе установявана пътека към Банско за болни в други градове на страната. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР