В Банско отчитат спад на туристите през изминалия зимен сезон,

...
В Банско отчитат спад на туристите през изминалия зимен сезон,
Коментари Харесай

Хотелиери в Банско се оплакват от спад на туристите

В Банско регистрират спад на туристите през миналия зимен сезон, което е довело до по-малки облаги за хотелиерите и ресторантьорите, осведоми Българска национална телевизия. Заради по-малкото гости доста от хотелите смъкват цените на нощувките през летните месеци. От сектора регистрират спад на посещаемостта сред 15 и 20%, а най-вече отлив на туристи има от Турция, Англия и Русия.

" По публични данни има един спад от 15-20%. Най-вече това се усеща при заведенията. Основните проблеми са два - втората кабинка и чакането на опашки, както и нелоялната конкуренция ", разяснява Георги Доманов, шеф на хотел в Банско. По негови думи в случай че се вдигнат цените в курорта, той ще бъде неконкурентоспособен, тъй като " кой екскурзиант ще чака два часа на опашка за въжен превоз ".

Очакванията на хотелиерите са през летния сезон да няма толкоз огромен спад. " Банско има огромен потенциал да докара повече туристи през лятото ", считат от сектора. По Великден най-вече туристи е имало от България, Гърция и Македония. В края на сезона хотелиери регистрират взрив на израелски туристи, които идват най-малко за 4 нощувки. " През летните месеци повече от половината от хотелите затварят. Работят повече от огромните хотели с басейни ", разяснява Доманов.

Повечето почивни дни тази година са се отразили на туризма в страната и доста хотели и къщи за посетители са били отворени по-рано. По Черноморието има над 22 хотела, които са отворени особено в този момент, за майските празници, сподели пред БНР шефът на Института за оценки и разбори на осведомителната среда в туризма Румен Драганов. Според него планинските курорти също се радват на повече туристи в този интервал.

Конкретно за Великден туристическите организации са отчели освен нарастване на българите, които пристигнаха за празниците, само че и на резервации за седмица и повече от седмица, оповестява Българска национална телевизия. Много от хотелиерите са отворили единствено за български туристи, тъй като още е доста рано за летния туристически сезон. Преди всичко това е станало в Северна Гърция - на Халкидики и Тасос, за Великденските празници.

За летния туристически сезон Драганов сподели, че по предварителни контракти от задгранични туроператори " ние сме продадени ". Договорите се подписват година авансово. Вече има и благоприятни условия за резервации за 2020 година в български курорти. " Имаме напълно изпреварващо договаряне за 2020 година, само че това не значи, че 2020 година ще имаме туристи, в случай че нещо се случи в геополитиката или напълно в региона на Черно море, където виждате какви закани има ", разяснява още Драганов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР