В българското село има позитивни трендове през последните три-четири години,

...
В българското село има позитивни трендове през последните три-четири години,
Коментари Харесай

Как българските села да се преродят за нов живот?

В българското село има положителни трендове през последните три-четири години, само че това не касае всички райони. Това сподели Борислав Борисов, Асоциация на българските села, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът разяснява по какъв начин биха могли да сработят по-ефективно механизмите за районно развиване.

" Всеки обособен район има своите специфики. В непосредственост до градските центрове и там, където има добра инфраструктура, има сериозен растеж на вложенията ".

На първо място е област Пловдив, по данни на Асоциацията на българските села, на второ - София. Следват районите на Велико Търново, Варна и Бургас, сподели гостът. " Инвестициите са най-вече в областта на земеделието и на разнообразни предприятия в областта на промишлеността, само че са свързани с съществуването на инфраструктура ".

" Най-големият проблем на вложителите в селски райони е неналичието или незадоволителния брой на квалифицирани фрагменти ".

Програмата за развиване на селските региони оказа разнопосочно въздействие в български условия, сподели Борисов. По думите му до известна степен тя е изкривила конкурентоспособността в бранша и докара до неестествен блян просто за асимилиране на милиони дотации самоцелно - без да се възнамерява резистентност и да се окаже въздействие върху селските общности.

Могат ли евросредствата да възстановят напълно селските райони или би трябвало да се подтиква частната самодейност и по други пътища? Какви са другите възможности отвън селското стопанство и туризма? Трябва ли страната да се меси в пазарите или по-скоро няма задоволително българска продукция? Достъпът до земя ли е главният проблем за младежите? Какво съставлява концепцията за основаване на мрежа от ментори, които да подкрепят самодейностите, свързани с разрастване и развиване на селските общности? Какво е отношението на общинските кметове към сходни начинания? Живеят ли те в " паралелни, по-скоро политически вселени "?

 

dnes.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР