В българското посолство в Лондон се проведе информационна среща за

...
В българското посолство в Лондон се проведе информационна среща за
Коментари Харесай

Посолство ни в Лондон разясни на българите в Обединеното кралство правата им след Брекзит

В българското посолство в Лондон се организира осведомителна среща за българските жители на територията на Обединеното кралство за техните права след Брекзит и схемата за кандидатстване за „ статут на уседналост “. Присъстващите българи получиха уверения от чиновници на английските ведомства, ангажирани в този развой, че нямат учредения за терзания за съблюдаването на правата им даже и при положение на излизане от Европейски Съюз без договорка, осведоми БНР.

Посолството ни провежда този семинар взаимно с министерството за Брекзит и министерството на вътрешните работи. Заместник-министърът за Брекзит Робин Уокър отговори на въпроса дали българите би трябвало да се тормозят за приемането на по този начин наречения „ статут на уседналост “ и да побързат след оповестената дата за Брекзит – 29 март 2019 година: "Тези, които са жители на Европейски Съюз, които са тук законно, без значение дали са с техните фамилии, дали работят или учат, ще бъдат предпазени от подписаното съглашение, а това значи, че ще имат право на „ статут на уседналост “. Няма потребност да се бърза. Те ще имат две години след напускането на Европейски Съюз да уредят този статут и даже спомагателен гратисен интервал след преходния интервал “.

Служители на двете ведомства срещнаха българските жители с процедурата и нужните документи. Те дадоха отговор изчерпателно на многото заложени въпроси и за изцяло съответни случаи. На срещата присъстваше и българският заместник-министър по труда и обществената политика Зонрица Русинова. На въпроса по какъв начин гледа българското държавно управление на целия този развой, тя отговори: "Първото нещо, което би трябвало да кажем, е, че ползата на българското държавно управление е да резервира правата на всички хора, които живеят и работят във Англия по допустимо най-хубавия метод за тях и в техен интерес. Преговорният развой беше извънредно сложен и ние като ръководител на Еевропейския съвет през първите 6 месеца на тази година водихме част от тези договаряния. За нас, като страна-членка, е задоволително в действителност, че Европейски Съюз съумя да одобри в неделя съглашението “.

Още сходни семинари се плануват и на други места както в Обединеното кралство, по този начин и в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР