В българския футбол мнозинството няма желание да се играят по-често

...
В българския футбол мнозинството няма желание да се играят по-често
Коментари Харесай

Българският футбол - една безкрайна ваканция

В българския футбол болшинството няма предпочитание да се играят по-често мачове. Този извод се постанова след състоялата се преди дни среща, инициирана от президента на БФС Борислав Михайлов, в която участваха представители на професионалните ни клубове.

Поводът беше явен - по какъв начин да се нагоди програмата за сезон 2022/23, по отношение на условието на ФИФА да се играят клубни шампионати в обособените страни, до момента в който тече международното състезание по футбол в Катар (21 ноември - 18 декември). Според направената предварителна стратегия от БФС се очерта шампионата ни да спре краткотрайно след 13 ноември и да се възобнови на 17 февруари. Това значи цифром и словом 96 дни зимна пауза, която е разточителна, меко казано. Разчетите включваха през това време да се изиграят единствено 1/16-финалите за купата на България.

 

Нека го опишем иначе -

 

през тези три месеца навлезлите във форма футболисти ще би трябвало да упражняват, да почиват, по-късно отново да упражняват, да вървят на лагери и по този начин последователно да изгубят положителната си кондиция. Която може да бъде наваксана несъмнено чак по някое време през пролетта. А за клубовете това би значело ненужна финансова тежест - да се заплащат заплати на професионалните футболисти, а те да не играят. Плюс разноски за някой и различен лагер от горната страна.

Притеснени от тази вероятност клубовете и БФС се събраха и взеха решение шампионата да прекъсне седмица по-късно (18-20 ноември), по-късно сред 29 ноември и 1 декември да се състоят 1/16-финали за купата, а сред 6 и 8 декември - 1/8-финали. Евентуално на 11 декември може да се играят отсрочени срещи от шампионата (ако са останали такива). Също по този начин се одобри единомислещо и подновяването на шампионата през 2023 година да е седмица по-рано - от 12 февруари.

На пръв взор - има някакво усъвършенстване. На второ четене - в действителност е взето витиевато решение, едвам не е без никак, при което много клубове ще останат ощетени. Самият факт, че участниците в срещата са се обединили към тази стратегия значи само, че

 

и клубовете ще си носят виновност за това, което ще последва.

 

А то е - зимната пауза в шампионата на Първа лига ще бъде понижена и няма да е 96 дни, а ще е към 83-84 дни, което отново е много. Сигурно е също, че най-малко до 1 декември всички професионални клубове ще имат мачове, защото ще вземат участие в 1/16-финалите за купата. Оттам нататък обаче ще останат единствено 16 елитни тима (в най-хубавия случай), които седмица по-късно ще вземат участие в 1/8-финалите. А за останалите почти още толкоз професионални отбори паузата ще е почнала от 1 декември. И отново си се обрисуват към два месеца и половина отмора и тренировки за здраве. Плюс лагери, несъмнено. Все напразни разноски.

Да, някои ще опонират, че има наложително условие на ФИФА да се пресечен клубните шампионати и нищо не може да се направи. Всъщност може. Ето единствено два разновидността, с които щеше още повече да се уплътни програмата:

- сред 13 и 15 декември да се изиграят и 1/4-финалите за купата. Така и футболистите на някои от тимовете ще бъдат по-дълго време ангажирани (все отново това им е работата), а и ще има по-дълго тръпка за почитателите. И не, няма да е прекомерно късно като време през годината. Да си напомним, че през сегашния сезон 2021/22 последният постоянен кръг свърши на 13 декември, а имаше и отсрочени мачове на 16 и 20 декември.

- от привършване на есенните турнирни мачове (18-20 ноември) в идващите три или даже четири седмици да се организира шампионат с присъединяване на тимовете от Първа, а за какво не и от Втора лига. Имало е такава концепция, само че тя не е била призната. Дали ще е под формата на всекидневен шампионат (все отново и той ще има някакъв спортен темперамент и интрига), дали ще е с награден фонд - въпрос на решения и активизиране от страна на БФС, Професионалната футболна лига (ПФЛ) и клубовете. А за какво пък да не се възроди шампионатът на ПФЛ, който имаше три издания сред 1994 и 1997 година (с спечелили " Етър " - един път и " Нефтохимик " - два пъти)?! А в същото време 1/16-финалите и даже 1/8-финалната фаза за купата на България да се изиграят през октомври и началото на ноември.

И в двата случая ще има огромен плюс - ще се мине на режим " мачове през три дни ", което в действителност е нещо напълно всекидневно за по-голяма част от останалите европейски страни.

Но защо уплътняване приказваме, откакто даже " евробойците " ни, т.е. представителите на България в европейските клубни шампионати се

 

надпреварваха това лято да отсрочват мачове

 

от шампионата, с цел да са оптимално свежи за тестванията си в квалификациите...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР